Wacht je op je geld? Nu steeds vaker supersnel op je betaalrekening

Gepubliceerd: 19 januari 2018

Steeds maar inloggen in Internet Bankieren om te checken of die ene betaling binnen is. En een zucht als het geld eindelijk op je rekening staat… of juist omdat het er nog niet is. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws, want steeds méér betalingen worden direct verwerkt. Maar welke betalingen zijn dat dan? En op welke betaling moet je langer wachten? Ik vroeg het mijn collega Askold Vermeulen, specialist Betalen bij ABN AMRO.

Askold moet toegeven dat banken al jaren achter liepen in de snelheid van betalingen. "Aan de ene kant heb je de supersnelle digitale wereld – je stuurt binnen 1 seconde een WhatsAppje – en aan de andere kant de banken die maar lange verwerkingstijden bleven houden. We zagen dat er bij onze klanten grote behoefte was aan snelle betalingen. Dus dat je al je betalingen direct op je rekening ziet staan. We vonden bij ABN AMRO dat je dat ook wel van banken mag verwachten." 

Dat zou een geweldige verbetering zijn. Maar waarom duurde een betaling dan zo lang?

De reis van een betaling

Als je geld overboekt naar een rekening van een andere bank, is dat bedrag even onderweg. Het is een beetje een technisch verhaal, maar het komt op het volgende neer: betalingen worden eerst verzameld en op vaste momenten van de dag verstuurd naar een soort 'betalingsverwerker'. Dit systeem stuurt die betalingen door naar de verschillende banken. Daarna wordt de betaling gestort op de rekening die je hebt opgegeven. Al met al gaat er gauw een paar uur overheen. Soms is het geld er pas de volgende werkdag. En dan heb ik het niet eens over de weekenden en feestdagen waarop alle betalingssystemen stilliggen. 

In 2015 spraken veel Europese banken af hier iets aan te doen. Als zij hun systemen zouden aanpassen, hoeven betalingen niet zo'n lange reis te maken en kunnen ze direct worden verwerkt. Ook ABN AMRO ging hiermee aan de slag en in november 2017 was het zover: als eerste Nederlandse bank verwerken wij veel betalingen binnen een paar seconden. Dit geldt ook voor betalingen tussen honderden andere banken binnen het SEPA-gebied. SEPA staat trouwens voor de landen in Europa waarnaar je kunt overboeken met je IBAN-rekeningnummer. Askold: "Wij zijn er als ABN AMRO trots op dat wij als eerste bank in Nederland onze systemen op orde hadden. Binnen Nederland is Bunq nu ook meegegaan. Rabo en ING volgen in 2018 of 2019." 

Als ik nu dus geld overboek naar de Bunq-rekening van mijn broer, staat het dan direct op zijn rekening? Askold: "Ja, dat klopt. En dit geldt dus ook voor veel buitenlandse overboekingen. Nederlanders doen weliswaar vooral betalingen binnen Nederland, maar je boekt vaker over naar het buitenland dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan die keuken die je net over de grens bij een Duitse keukengigant hebt besteld, of een vakantiehuisje dat je huurt in Frankrijk."

Binnen een paar seconden op je rekening?

Tot slot, hoe weet ik nu of een betaling eraan komt? Volgens Askold is dat niet altijd te zeggen. Wel worden nu veel méér betalingen direct bijgeschreven dan vóór november 2017. Hij durft te voorspellen dat binnen 2 jaar 90% van alle betalingen binnen een paar seconden zijn verwerkt. 

En hoe weet ik nu of die ene overboeking van mij is aangekomen? Askold: "Je ziet nu in je rekeningoverzicht voor elke betaling wanneer die is of wordt verwerkt. En als je betaling direct is bij- en afgeschreven, staat er zelfs bij wanneer de ontvanger het bedrag op zijn rekening heeft. Kan het niet binnen een paar seconden? Dan staat er 'binnen een werkdag’. Je weet dus precies waar je aan toe bent. En betalingen tussen rekeningen van dezelfde bank worden altijd direct verwerkt. Maar dat was al zo".

Door: Jacqueline Bleeker, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met Askold Vermeulen, specialist Betalen bij ABN AMRO