3 tips om extra geld over te houden

Gepubliceerd: 1 maart 2018 

Je hoort overal dat iedereen erop vooruit gaat. Maar niemand lijkt er iets van te merken. Volgens het Nibud stijgt de koopkracht van een gemiddeld huishouden dit jaar niet of nauwelijks. Vervelend, zeker als je meer uit wil gaan geven aan de dingen die er voor jou echt toe doen. Hoe zorg je dat je daar toch ruimte voor hebt? Lees onderstaande tips. 

Eerst een korte opfriscursus koopkracht. Wat is het ook alweer? Volgens de Van Dale is het ‘de waarde van loon in verhouding tot de prijzen van de noodzakelijke producten’. Stijgt je netto-inkomen en blijven de prijzen gelijk? Dan groeit je koopkracht. Stijgen de prijzen mee? Dan blijft de koopkracht gelijk.

Jouw situatie

Ben je benieuwd naar jouw situatie? Gebruik dan eens de Koopkrachtberekenaar van het Nibud. Je hoeft maar een paar vragen te beantwoorden om te zien hoeveel euro je er per maand op voor- of achteruit gaat. Met de tabel met koopkrachtveranderingen vergelijk je jouw situatie met die van anderen. 

Welke uitslag je ook krijgt, meer dan een paar tientjes per maand ga je er dit jaar niet op vooruit. Dat extra geld voor leuke dingen moet je dus echt op een andere manier vrijmaken. Moeilijk? Nee hoor. Zeker niet met deze tips.

1. Weet wat je uitgeeft

Je weet meestal wel wat je uitgeeft aan je huur of hypotheek en misschien wat je andere vaste lasten zijn. Maar verder? Als je nu de vraag krijgt wat jij de afgelopen maand hebt uitgegeven aan boodschappen, heb je dan gelijk een antwoord? En wat betaal je voor al je verzekeringen? Hoe hoog zijn je energierekeningen? Pak je rekeningen erbij en check waar je geld naartoe gaat.

2. Bekijk je bespaarmogelijkheden

Als je weet wat je uitgeeft en waaraan, kun je bekijken waar je op kunt besparen. Veel moeite kost dat niet. Er zijn tientallen vergelijkingssites, voor allerlei verschillende producten. 

Een snel rondje leerde mij dat ik zo’n € 9 per maand kan besparen op mijn zorgverzekering. Daar ga ik eind van het jaar dus zeker opnieuw naar kijken. Wisselen van energieleverancier scheelt me € 20 per maand. De krant, die ik alleen op zaterdag lees, kost mij € 21 per maand. Kan ik prima zonder. Al met al heb ik dan al € 50 per maand bespaard. Als ik dat apart zet, kan ik na een jaar een leuke vakantie betalen. 

Extra tip: wist je dat je bij streamingsdiensten als Netflix en Spotify vaak je account kunt delen of dat er familiepakketten zijn? Bekijk die mogelijkheden eens voordat je een duur abonnement afsluit.

3. Stel budgetten in (en houd je eraan)

Boodschappen. Kleding. Lunch op het werk. Allemaal dingen die je nodig hebt en waar je ook snel meer aan uitgeeft dan je eigenlijk wilt. Een budget kan je daarbij helpen. Bedenk wat je per maand écht nodig hebt en houd je daar aan. Dat voelt misschien een beetje kinderachtig, dat je zo streng voor jezelf moet zijn, maar het maakt je bewuster van je uitgaven. Zodra je het een tijdje doet, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.

Een beetje hulp

Heb je hulp nodig bij het krijgen van inzicht? Of wil je eenvoudig een budget instellen en een seintje krijgen als je te veel uitgeeft? Gebruik dan Grip. Download de app en ga direct aan de slag. Heb je Grip op je telefoon en kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan de tips en haal nóg meer uit Grip.

Door: Rick Stet, Online Copywriter ABN AMRO