Alles over het Financieel Jaaroverzicht

Wat je (misschien) nog niet wist over je jaaroverzicht

Laatst bijgewerkt: 26 november 2018

Nog even en je kunt weer belastingaangifte doen. Voor veel mensen niet de leukste klus. Met je jaaroverzicht erbij gaat het in ieder geval makkelijker en sneller. Maar wanneer ontvang je dit overzicht en hoe helpt het je precies? Hilde Thijssen, Product Owner Financieel Jaaroverzicht van ABN AMRO, vertelde mij alles wat ik hierover wilde weten.

Wanneer krijg ik precies mijn jaaroverzicht?

"De exacte datum kan ik je helaas niet geven. We weten namelijk niet precies wanneer welk overzicht wordt gemaakt. In elk geval ontvangt iedereen het jaaroverzicht tussen 28 januari en 1 maart 2019.

Het zit zo: in de eerste week van januari beginnen we met het verzamelen van de gegevens van alle klanten die een Financieel Jaaroverzicht krijgen. Eind januari kunnen we deze overzichten echt gaan maken. Dat doen we in delen (batches). We verwerken ongeveer 500.000 overzichten per dag. Vanaf 25 januari 2019 krijgt de eerste groep klanten bericht dat hun jaaroverzicht klaarstaat in Internet Bankieren, de dag erna de volgende groep enzoverder. Uiterlijk 20 februari 2019 wordt het laatste overzicht in Internet Bankieren klaargezet, dus dan heb jij in elk geval je jaaroverzicht binnen.”

Waarom hebben klanten van andere banken al eerder hun overzicht in huis?

"Wij zijn de enige Nederlandse bank die een compleet overzicht biedt van al je producten die je bij ons hebt. Dus ook van je hypotheek, je beleggingsrekening en je coupon- en dividend-overzicht. We hebben daardoor wel meer tijd nodig om de overzichten te maken. De jaaroverzichten van andere banken zijn beperkter. Je ziet daar bijvoorbeeld alleen het overzicht van je betaalrekeningen."

Krijgt iedereen een Financieel Jaaroverzicht?

"Nee, niet iedereen. We maken de overzichten voor alle particuliere klanten en voor de 'kleinere ondernemers'. De grote ondernemers, dat zijn klanten met een jaaromzet van meer dan 2 miljoen, krijgen geen jaaroverzicht. Zij kunnen elk jaar een Standaard Bankverklaring aanvragen. Alle overige zakelijke klanten krijgen alleen een jaaroverzicht als ze een zogenaamd ‘zorgplichtproduct’ bij ons hebben, bijvoorbeeld een hypotheek of een bankspaarproduct."

Wat als ik geen online overzicht kan of wil downloaden?

"Als je geen Internet Bankieren hebt of al je rekeningafschriften op papier thuisgestuurd krijgt, ontvang je je jaaroverzicht via de post. Je krijgt het overzicht uiterlijk 1 maart 2019 in de brievenbus. Maar de meeste van onze klanten hebben Internet Bankieren en zij ontvangen het jaaroverzicht dus ook via Internet Bankieren."

Ik heb niet zo’n ingewikkelde administratie. Wat heb ik dan aan het jaaroverzicht?

"Het is handig bij je aangifte inkomstenbelasting, ook als je een eenvoudige administratie hebt. Je belastingaangifte wordt grotendeels vooringevuld door de Belastingdienst. Je vergelijkt de gegevens op je jaaroverzicht met die in je aangifte. Bijvoorbeeld de rente die je in 2018 hebt betaald voor je hypotheek. Alles staat op het overzicht, dus je hoeft verder geen andere afschriften te downloaden of op te zoeken. Ontbreken er gegevens in je belastingaangifte? Dan vul je die eenvoudig aan met de gegevens uit je jaaroverzicht."

Kunnen er ook fouten staan in je belastingaangifte?

"Dat kan natuurlijk altijd, al komt dat weinig voor. De Belastingdienst ontvangt de gegevens voor de vooringevulde aangifte namelijk direct van de banken. Het gaat dus om exact dezelfde gegevens. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat er bij de verwerking iets is misgegaan. In dat geval kun je de gegevens in je belastingaangifte zelf wijzigen."

En als ik dat niet doe?

"Tja, dat moet je zelf weten, je bent zelf verantwoordelijk voor je belastingaangifte. Maar als je de gegevens wel goed controleert en eventueel wijzigt, is je aangifte straks waarschijnlijk helemaal in orde. Als je dit niet doet, loop je misschien belastingvoordeel mis. En dat wil natuurlijk niemand".

Door: Jacqueline Bleeker, Online Copywriter ABN AMRO 
In samenwerking met Hilde Thijssen, Product Owner Financieel Jaaroverzicht bij ABN AMRO