Naar de navigatie Naar de inhoud

Bankpas kwijt?

Bankpas kwijt? Volg de 3 stappen van sloddervossen

Bankpas kwijt? Volg de 3 stappen van sloddervossen

Gepubliceerd: 18 oktober 2017

Hoewel ik niet overdreven netjes ben, weet ik toch graag precies waar mijn spullen zijn. Zeker mijn bankpas. Daarom heeft dit stukje plastic bij mij altijd een vaste plek: ik kan het zelfs met mijn ogen dicht pakken. Maar heel soms grijp ik mis. Paniek! Dan zoek ik met een rood hoofd en klamme handen door mijn zakken en mijn tas en kom er tien minuten later achter dat mijn pas alleen maar in een portemonneevakje zat waar hij niet hoort.

Misschien is het een beetje overdreven om daar al van in paniek te raken. Ik ken namelijk mensen die iedere week wel een keer hun pas kwijt zijn. Rennen die paniekerig in het rond? Nee hoor. Ze worden er niet warm of koud van. Want deze sloddervossen weten dat ze hun pas meestal gewoon weer terugvinden. Bijvoorbeeld op het dienblad van het zelfbedieningsrestaurant, verstopt onder een servet. Of in de voering van hun jas. Of ze vinden hem niet. Maar ook daar blijven ze dan heel rustig onder. Hoe doen ze dat toch? 

De reden is simpelweg dat sloddervossen vaak al precies weten wat ze moeten doen, omdat ze zo vaak hun pas kwijt zijn. Dat geeft rust. En ze kunnen snel reageren, als dat weer een keer nodig is. Wil jij voortaan ook zo rustig blijven? Volg dan deze 3 stappen:

Stap 1: Bedenk waar je je pas het laatst hebt gezien

"Het is niet kwijt, het ligt gewoon ergens anders,"  zei mijn moeder altijd als ik als kind boos in het rond stampte omdat ik iets niet kon vinden.  Zo is het ook met je bankpas. Maar waar begin je met zoeken? Ik weet niet waarom, maar een vriend van mij keek altijd in de vriezer, als hij iets kwijt was. Daar was het alleen nooit. Zoeken als een kip zonder kop kost je dus alleen maar tijd. Wat wel helpt? Ga na wat je allemaal hebt gedaan en waar je bent geweest, voordat je merkte dat je pas foetsie was. Vaak vind je dan al de oplossing.

Stap 2: Houd het overzichtelijk

Als je in paniek bent, kun je niet helder nadenken. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en er één uur voor vertrek achterkomt dat je je pas niet kunt vinden. Wat je niet moet doen: de inhoud uit al je tassen of kasten trekken zodat je hele kamer bezaaid ligt met spullen. Dan weet je namelijk zeker dat je nooit wat vindt. Wat moet je wel doen? Zoek op één plek tegelijk, en zoek daar echt goed. Zo houd je het overzichtelijk.

Stap 3: Blokkeer zelf je pas

Maar wat als je je pas echt niet meer kunt vinden? Log dan in in de app of Internet Bankieren en je kunt zelf je pas blokkeren. Dit kan ook tijdelijk. Zo kun je nog rustiger zoeken. En als je zeker weet dat je pas niet meer te vinden is, kun je ook direct een nieuwe aanvragen. 

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Maar als je je echt geen zorgen wilt maken, zorg je dat je je pas natuurlijk nooit meer kwijt raakt.

 

Door: Sigrid van der Meulen, Online Copywriter ABN AMRO

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.