Naar de navigatie Naar de inhoud

Wonen en zorg

senioren - wonen en zorg

Langer zelfstandig blijven wonen?

Van de 80-jarigen woont nog 6 op de 7 mensen zelfstandig. Dat is natuurlijk heel fijn, zolang dat gaat. Maar u wilt wel zeker zijn van goede zorg, mocht dat nodig zijn. Per 1 januari is er veel veranderd in de zorg. Wat betekent dat eigenlijk voor u? We zetten wat mogelijkheden voor u op een rij.

Thuis blijven of verhuizen?

Wilt u blijven wonen in de woning waar u nu woont? Bekijk dan op welke punten u uw woning zou moeten aanpassen. Misschien moet u drempels verlagen, of een traplift laten plaatsen. En is uw huidige badkamer ruim genoeg? Belangrijk om te weten als u anti-slipmatten, bad- en muursteunen wilt plaatsen. In veel bestaande woningen is dat niet altijd gemakkelijk te realiseren. Verhuizen kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld naar een seniorenflat of seniorenwoning. Misschien wilt u wel een woning met een centrale ingang met portier. Of een plek waar zorgvoorzieningen aanwezig of in de buurt zijn.

Kangaroewonen: wonen bij uw kind

U kunt ook kiezen om te gaan wonen met uw kind onder een dak. Dit zogenaamde 'Kangaroewonen' is overgewaaid uit Scandinavië. Handig, want uw kind kan mantelzorg verlenen. Helaas zijn niet veel woningen in Nederland geschikt voor deze vorm van wonen. Een 'mantelzorgunit' kan dan uitkomst bieden. Dit is een klein appartement in de tuin van de kinderen, ingericht op de behoeften van ouderen.

Mantelzorg of professionele zorg?

Brengt uw zoon u regelmatig naar het ziekenhuis? Of doet uw dochter na haar werk uw huishouden? Een groot deel van de zorg in Nederland bestaat uit mantelzorg. Dat is hulp van naasten aan zieken, gehandicapten of anderen die hulp nodig hebben. Maar wat als uw zorgende echtgenoot ook ouder wordt? Als uw kinderen ver weg wonen? Of als er geen naasten zijn? Dan kunt u professionele hulp inschakelen. Iemand die zich aanpast aan uw agenda, uw boodschappen doet of u naar de dokter brengt. Zo bent u niet afhankelijk van wanneer anderen kunnen.

Verzekerd van goede zorg

Verzorging en verpleging thuis is dit jaar verzekerd via uw zorgverzekering. Verzorging en verpleging thuis is dit jaar verzekerd via uw zorgverzekering. Denk aan hulp van de thuiszorghulp of wijkverpleegkundige bij het aankleden, douchen of innemen van uw medicijnen. Deze Wijkverzorging valt niet onder het verplicht eigen risico. U betaalt ook geen eigen bijdrage. Als u voor deze zorg in aanmerking komt, vergoedt uw verzekeraar dus alle kosten. Wilt u uw verpleging en bijbehorende verzorging zelf regelen? Dan kunt u een persoonsgebonden budget (pgb) voor wijkverpleging aanvragen.

Hulp van de gemeente

De gemeente moet mensen ondersteunen bij het zo lang mogelijk thuis wonen. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeente kijkt eerst wat u zelf kunt, eventueel met hulp van uw omgeving. Voor de hulp die dan overblijft, zorgt de gemeente. Dat gaat van hulp in de huishouding tot bijdragen in de kosten voor vervoer. Hiervoor betaalt u een eigen bijdrage.

Zorg als u niet meer thuis kunt wonen

Er kan een moment komen dat u niet meer zelfstandig thuis kunt wonen. Dan moet u uitkijken naar andere oplossingen. U komt dan ook onder een andere wet te vallen: de Wet langdurige zorg (Wlz).

Meer weten?

Meer informatie voor senioren vindt u op de volgende pagina's:

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.