Naar de navigatie Naar de inhoud

Ondersteuning voor senioren

Uw geldzaken nu en later goed geregeld

Wij doen er alles aan om u als oudere klant goed te ondersteunen. Zo organiseren we regelmatig bijeenkomsten waarin we een bepaald onderwerp aan de orde stellen,  bijvoorbeeld schenken aan kinderen. Ook helpen we u om uw dagelijkse bankzaken te blijven doen. Als u niet meer zelf uw geldzaken kunt regelen, wilt u natuurlijk dat uw belangen goed behartigd worden. Daar kunt u nu al maatregelen voor nemen.

We praten u graag bij

oudere vrouw drinkt koffie met een jongere bekende

Om het u makkelijk te maken, houden wij regelmatig bijeenkomsten over geldzaken. Dit doen we door heel het het land. Vaak kunt u thuis een seminar volgen, achter uw computer. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van Internet Bankieren, of over beleggen of schenken. Experts van ABN AMRO praten u dan helemaal bij. De workshops en seminars worden aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief ABN AMRO Nieuws.

Met gemak uw betaalpas pakken

Vindt u het soms lastig om uw bankpas uit een betaalautomaat te halen? Daar hebben wij de PasPakker voor ontwikkeld. U kunt een PasPakker gratis afhalen bij een bankkantoor bij u in de buurt. Wij laten u dan graag zien hoe het werkt.

Als u uw geldzaken zelf niet meer kunt regelen

Het kan gebeuren dat  u door ziekte of ouderdom uw financiële zaken (straks) niet meer zelf kunt regelen. Tijdelijk, maar ook blijvend. Wie zorgt er dan dat uw geldzaken goed verlopen? Hoe kunt u ervan op aan dat uw wensen en ideeën worden nageleefd? Het is verstandig dit van tevoren goed te regelen.

Heeft u een gezamenlijke bankrekening?

Ouder stel verdeelt potje met munten

U en uw partner hebben vaak een of meer gezamenlijke bankrekeningen. Is een van u beiden niet meer in staat om zelfstandig te handelen, dan kan de ander over de rekeningen blijven beschikken. Zo kan de betaling van rekeningen gewoon doorgaan. Let op: voor sommige zaken is de handtekening van beide rekeninghouders nodig. Denk aan het aangaan van een gezamenlijke lening of het afnemen van nieuwe beleggingsdiensten.

Wilt u een gezamenlijke bankrekening openen?

Een gezamenlijke rekening opent u op een van onze kantoren. Let op: u moet dan allebei langskomen. U heeft ook allebei een identificatiebewijs nodig. Klik op 'vind een kantoor' voor een kantoor bij u in de buurt.

Iemand anders machtigen

Voor bankrekeningen die niet op twee namen staan, is een bankmachtiging een mogelijkheid. U kunt bijvoorbeeld een familielid op uw betaalrekening machtigen. Als rekeninghouder beslist u zelf hoe en met welke hulpmiddelen (pinpas, internetbankieren) de gemachtigde over uw rekening kan beschikken. De gemachtigde moet handelen in uw belang en u op de hoogte houden. Een bankmachtiging kunt u stopzetten. Hij eindigt bij het overlijden van de rekeninghouder/volmachtgever.

Als u niet meer de juiste beslissingen voor uzelf kunt nemen

U kunt iemand machtigen die namens u alle denkbare 'rechtshandelingen' verricht. Het gaat dan niet alleen over bankrekeningen, maar over al uw zaken. Zo'n machtiging legt u vast bij een notaris in een notariële akte. Deze akte heet 'algemene notariële volmacht'.

Uw persoonlijke wensen vastleggen

vrouw tekent machtigingspapieren

In de algemene notariële volmacht kunt u uw persoonlijke wensen over medische verzorging vastleggen. Of wat er moet gebeuren met schenkingen of beleggingen. Dit wordt een Levenstestament genoemd. Ook hier geldt dat de gemachtigde moet handelen in uw belang. Uw levenstestament stopt als u overlijdt.

Een algemeen gemachtigde aanwijzen

Meestal wijzen mensen hun partner of een kind aan als algemeen gemachtigde. Of een ander vertrouwd persoon zoals een zakelijk adviseur. Het is belangrijk dat u compleet kunt vertrouwen  op uw algemeen gemachtigde. Deze persoon mag namelijk alles doen wat u ook zelf mag. Dus ook bijvoorbeeld uw huis verkopen.

Als u niets heeft geregeld

De rechter bepaalt wat er gebeurt, als u niets heeft geregeld. Meestal op verzoek van uw partner of naaste familie. De wet kent twee regelingen: 'onder  curatele' en 'onder bewind'. U komt onder curatele te staan wanneer u uw financiële én persoonlijke zaken niet meer zelf kunt regelen. Als u alleen uw financiële zaken niet meer kunt regelen, komt u onder bewind te staan.  De rechter benoemt dan een curator of bewindvoerder. De curator en bewindvoerder moeten rekening en verantwoording afleggen aan de rechter. Er is dus toezicht door de rechter. U kunt nu al laten vastleggen wie u als curator of bewindvoerder wilt hebben.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.