Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken en Leningen na uw 65ste

Hypotheken na uw 65ste

Bij senioren leven veel vragen over hypotheken en leningen. Wat kan er (nog) wel en wat niet? Dat leggen we u graag uit. We kunnen al meteen zeggen: er is meer mogelijk dan u denkt.

Let op de aftrekbare periode van uw hypotheek

ouder stel bekijkt een koophuis

De hypotheekrente van uw woning is 30 jaar of meer aftrekbaar. In de toekomst zal de hypotheekrenteaftrek door de overheid verder beperkt worden. Door minder belastingaftrek, kunnen uw netto maandlasten stijgen.

Een extra hypotheek nemen

Wilt u verbouwen, dan kunt u daar uw hypotheek voor verhogen. Als u geen hypotheek bij ABN AMRO heeft, kunt u toch een tweede hypotheek bij ons afsluiten. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met een deskundige adviseur.

Er zijn ook andere leenvormen mogelijk

Een Persoonlijke Lening kan een goede financieringsvorm zijn bij kleine verbouwingen. U betaalt dan geen advieskosten, behandelkosten en geen notariskosten. Wel moet u de Persoonlijke lening binnen 12 jaar aflossen. Omdat u het geld aan uw woning besteedt, kan de rente fiscaal aftrekbaar zijn. Als u nog niet benutte inschrijvingsruimte binnen uw hypotheek heeft, kan ook een Flexibel Hypotheek Krediet een interessante mogelijkheid zijn.

Uw hypotheek en huis na uw overlijden

Wat er moet gebeuren na uw overlijden, hangt af van veel zaken. Is er een overlijdensrisicoverzekering? Staat de hypotheek ook op de naam van uw partner? Kan uw partner de maandlasten van de hypotheek blijven betalen? Het is goed om nu te weten waar uw nabestaanden aan toe zijn. Onze adviseurs kunnen u daar advies over geven.

Lenen na uw pensioen

Lenen kan handig zijn, of nodig. Ook als u ouder dan 65 bent, zijn er mogelijkheden om te lenen. Er gelden soms wel andere regels.

Een nieuwe lening afsluiten na uw 65ste

oudere vrouw meet muur op voor verbouwing

Het kan zijn dat u ineens of over een langere periode extra geld nodig heeft. U wilt een traplift die niet vergoed wordt? Of een kleinere maar wel comfortabele nieuwe auto? U kunt een nieuw krediet afsluiten, of een bestaand krediet verhogen, als u nog geen 75 jaar bent. Voor uw 81-ste verjaardag moet de lening aan ons zijn terugbetaald. Rood staan op uw betaalrekening is tot € 1.000,- uw leven lang mogelijk.

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

Uw leningen worden vanaf uw 65ste of 70ste jaar afgebouwd

Heeft u een Flexibel Krediet en/of een Privélimiet Plus? Dan wordt uw kredietlimiet vanaf een bepaalde leeftijd automatisch in stappen verlaagd. Dit doen we om te voorkomen dat u aan het eind van uw leven nog met een flinke kredietschuld zit. De kredietlimiet wordt dan met kleine maandelijkse stappen in 10 jaar afgebouwd. Heeft u uw lening vóór november 2012 afgesloten, dan start de automatische afbouw bij uw 65ste levensjaar. Als uw lening is afgesloten na november 2012, dan start de automatische afbouw van uw lening bij uw 70ste levensjaar.

De gevolgen van pensionering voor uw lopende leningen

Bij uw pensionering veranderen de maandlasten van uw lening niet automatisch. Want de start van de automatische afbouw van uw krediet zal in de meeste gevallen niet samenvallen met uw pensioendatum. Uw inkomen is na uw pensionering in de meeste gevallen wel meteen lager. Als u lopende leningen heeft, is het belangrijk dat u zich ruim voor uw pensioendatum laat adviseren door één van onze adviseurs. Dan kunt u op tijd maatregelen nemen als dat nodig is.

Uw lening na uw overlijden

Als u overlijdt, hoeft het bedrag tot € 75.000,- niet te worden terugbetaald. Als de lening op naam van 2 personen staat en 1 van beiden overlijdt, dan hoeft de ander de lening niet terug te betalen. Er zijn een paar voorwaarden:
  • De lening is langer dan 6 maanden vóór het moment van overlijden afgesloten.
  • U had geen achterstand met betalen.
Deze clausule geldt voor een lopende Persoonlijke Lening, Flexibel Krediet, Tijdelijk Roodstaan of een Privélimiet Plus.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.