Naar de navigatie Naar de inhoud

Vervroegd met pensioen

Welke mogelijkheden zijn er om vervroegd met pensioen te gaan?

Of het mogelijk is om vervroegd met pensioen te gaan is vooral afhankelijk van uw financiële situatie en uw wensen voor na uw pensioen. Als u geen pensioengat heeft en zelf voldoende aanvullend pensioen heeft opgebouwd, dan kunt ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken.

In de wetgeving is de pensioenrichtleeftijd per 2014 aangepast naar 67 jaar in 2021. Of u vervroegd met pensioen kunt, hangt voor het overgrote deel van uw persoonlijke situatie af. Heeft u zelf geld opzij gezet, of heeft u via banksparen of beleggen aanvullend pensioen opgebouwd? Dan kunt u met uw adviseur bespreken of u eerder met pensioen kunt.

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat het voor veel gezinnen niet reëel is om in de nabije toekomst grotere bedragen te gaan sparen. Dit terwijl veel startende werknemers graag vóór hun 65e willen kunnen stoppen met werken. Toch langer doorwerken of genoegen nemen met minder inkomen is dan het logische gevolg.

Voordelen van langer doorwerken

Later met pensioen betekent niet alleen langer doorwerken, maar vaak ook een hoger pensioen. Het ingelegde geld heeft langer de tijd om te renderen en er wordt iets meer ingelegd.

Deeltijdpensioen

Een andere mogelijkheid is gedeeltelijk met pensioen gaan. In het geval van een deeltijdpensioen stopt u niet volledig, maar gaat u minder werken. Bijvoorbeeld drie dagen in de week in plaats van vijf. U gaat dan vast twee dagen in de week met pensioen. De dagen die u werkt, blijft u gewoon in dienst bij uw werkgever. Hiervoor ontvangt u salaris. Ook blijft u uw pensioen meestal verder opbouwen. Voor de dag of dagen dat u niet werkt, wordt al pensioen uitgekeerd.

Wilt u toch eerder helemaal stoppen met werken, dan kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het opbouwen van aanvullend vermogen, bijvoorbeeld via (bank)sparen, beleggen of door bestaande schulden af te lossen. Wat voor uw situatie het beste is, kunt u uitgebreid met een adviseur bespreken.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.