Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp en pensioen

Zzp'er en pensioen

Startende zzp'ers kunnen gebruikmaken van het tijdelijk voortzetten van de pensioenregeling van hun voormalige werkgever. Dit kan maximaal tien jaar. Ook mag u als zzp'er of ondernemer jaarlijks een percentage van uw winst reserveren voor uw oude dag.

Pensioenregeling voormalig werkgever

Startende zzp'ers kunnen nog tien jaar gebruikmaken van de pensioenregeling van hun oud-werkgever, mits het pensioenreglement dat toestaat. Nadeel is wel dat u niet alleen het werknemers-, maar ook het werkgeversdeel van de premie zult moeten opbrengen. In de praktijk wordt er daarom weinig gebruik gemaakt van deze regeling.

Oudedagsreserve

Als ondernemer mag u jaarlijks, onder bepaalde voorwaarden, 9,8% van de winst reserveren voor uw oude dag, met een maximum van € 8.631,- in 2015. In 2016 wordt het maximum verhoogd naar € 8.774. Dat noemen we de oudedagsreserve. Dit is een boekhoudkundige reserve waarmee ondernemers in een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) een oudedagsvoorziening kunnen aankopen. Uw adviseur van ABN AMRO kan u meer vertellen over de oudedagsreserve.


Zelf sparen

Natuurlijk kunt u ook zelf sparen of beleggen voor later. Maak een afspraak met een van onze experts om te bespreken wat voor u het gunstigste is. Ontdek de mogelijkheden om zelf vermogen op te bouwen voor later.

ZZP en pensioen

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief