Naar de navigatie Naar de inhoud

Kenmerken van PensioenBeleggen

Alles over PensioenBeleggen

Wat is PensioenBeleggen?

PensioenBeleggen is zelfstandig beleggen voor uw pensioen in ABN AMRO Pension Lifecycle Funds. Dit zijn beleggingsfondsen die speciaal ontwikkeld zijn voor de opbouw van vermogen voor uw pensioen. Wilt u ook andere beleggingen kopen? Dan moet u daarvoor een aparte beleggingsrekening openen.

Wat zijn lifecycle funds?

Lifecycle funds zijn beleggingsfondsen waarbij het verwachte rendement en risico van de beleggingen zijn afgestemd op de resterende tijd tot de einddatum. Een lifecycle fund is daardoor vooral geschikt als u vermogen wilt opbouwen voor een bepaalde einddatum. Zoals voor uw pensioen. Een lifecycle fund belegt eerst offensief in risicovolle beleggingen zoals aandelen en onroerend goed. Vanaf 20 jaar voor de einddatum verlaagt een lifecycle fund geleidelijk het beleggingsrisico door steeds meer te beleggen in obligaties. Bekijk onze brochure over ABN AMRO Pension Lifecycle Funds (pdf, 1.4MB)

Voorwaarden en tarieven

Doe eerst de Pensioencheck

De Pensioencheck helpt u om uw pensioen in kaart te brengen. U ziet daarmee hoe uw pensioen er in grote lijnen voor staat. De Pensioencheck duurt ongeveer 5 minuten.

Let op! Vindt u het lastig om te beoordelen hoeveel pensioen u nodig heeft? Dan is het verstandig om advies in te winnen bij een pensioenadviseur. U kunt daarvoor een afspraak maken met een pensioenadviseur van ABN AMRO. Onze pensioenadviseur neemt samen met u uw wensen en mogelijkheden door. En hij vertelt u welke oplossing het beste past bij uw situatie. Ons pensioenadvies houdt ook rekening met onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijden. U kunt zo een verantwoorde keuze maken voor uw inkomen voor later.

Voor wie is PensioenBeleggen?

PensioenBeleggen is geschikt voor u als:

 • U kapitaal wilt opbouwen voor uw pensioen en het geld tot uw pensioendatum niet nodig heeft

 • U kennis en ervaring heeft met beleggen in beleggingsfondsen

 • U kennis van en ervaring met zelfstandig beleggen heeft

 • U bereid bent beleggingsrisico's te nemen. Zit u nog meer dan 20 jaar voor uw pensioen? Dan moet u ook bereid zijn om de risico's van een offensieve belegging in aandelen en onroerend goed te nemen.

Voor wie is PensioenBeleggen niet geschikt?

PensioenBeleggen is niet of minder geschikt voor u als:

 • U geen beleggingsrisico wilt lopen

 • U geen of weinig kennis van en ervaring met beleggen heeft

 • U het geld van de beleggingen niet of moeilijk kunt missen.

  Let op! Wij toetsen niet of PensioenBeleggen en beleggen in het ABN AMRO Pension Lifecycle Funds geschikt voor u is. Heeft u geen of weinig kennis van en ervaring met beleggen? Dan raden wij u aan om niet te kiezen voor zelfstandig beleggen. U kunt dan beter kiezen voor beleggen met advies. U krijgt dan beleggingsadvies dat is aangepast op uw persoonlijke situatie.

Andere mogelijkheden

Naast PensioenBeleggen zijn er ook andere mogelijkheden:

 • Door extra af te lossen op uw hypotheek dalen uw maandlasten. Zo stijgt uw besteedbaar inkomen.

 • Via banksparen of een koopsompolis bouwt u met belastingvoordeel pensioenvermogen op.

 • Met een koopsompolis kunt u ook pensioenvermogen opbouwen voor uw nabestaanden.

 • Beleggen zonder gebruik te maken van een lifecycle-product.

  Al deze mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Maak een afspraak met een van onze pensioenadviseurs om alles voor u op een rijtje te laten zetten.

Welk Pension Lifecycle Fund moet ik kiezen?

Gaat u in 2030 met pensioen en heeft u het geld dan pas nodig? Dan kiest u voor het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund 2030. Ligt uw pensioendatum tussen de einddata van 2 Pension Lifecycle Funds in? Dan kiest u voor een combinatie van 2 Pension Lifecycle Funds. Er zijn AMRO Pension Lifecycle Funds met einddatum 2020, 2025, 2030, 2035, 2040, 2045 en 2050.

Hoeveel moet u storten?

U kunt eenmalig een bedrag storten in de ABN AMRO Pension Lifecycle Funds. Of u stort periodiek een vast bedrag van minimaal € 20,-. U kunt dagelijks bijstorten zoveel en zo vaak als u wilt. Hoeveel u moet storten hangt af van uw doelstelling en wanneer u die doelstelling wilt bereiken. Het is dus belangrijk te weten hoeveel geld u denkt nodig te hebben voor uw pensioen. En wanneer u met pensioen wilt gaan. Doe de Pensioencheck voor een indicatie of maak een afspraak met een pensioenadviseur voor een berekening van uw persoonlijke situatie. Dat is helemaal verstandig als u meerdere werkgevers heeft gehad, gescheiden bent, een veel jongere partner heeft, zzp’er bent of een eigen bedrijf heeft.

Het rendement dat u maakt op uw belegging in het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund is ook van belang. Bij beleggen kunnen we vooraf alleen een inschatting van het rendement geven, op basis van de resultaten uit het verleden. Uiteraard geven rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Houd uw beleggingen in de gaten

Het rendement van uw belegging kan hoger of lager zijn dan de verwachting. Het is daarom nodig om minimaal een keer per jaar te kijken of de vermogensopbouw volgens plan verloopt. U wordt dan niet verrast op de einddatum. En zo nodig kunt u extra bijstorten of uw doelstelling wat aanpassen.

Risico's

 • U loopt beleggingsrisico.
  U kunt een aantrekkelijk rendement behalen, maar de koersen kunnen ook dalen. Valt het rendement op uw beleggingen tegen? Dan bouwt u minder kapitaal op voor uw pensioen. In het ergste geval kunt u uw hele inleg verliezen.

 • U loopt renterisico.
  Met het kapitaal dat u opbouwt in een Pension Lifecycle Fund kunt u op de einddatum een pensioenuitkering kopen. De hoogte van die pensioenuitkering is afhankelijk van de marktrente op uw pensioendatum. Staat de marktrente laag? Dan kunt u met hetzelfde kapitaal een lagere pensioenuitkering kopen dan bij een hoge marktrente.

 • U loopt risico op een pensioentekort.
  Door het beleggingsrisico en renterisico bestaat de kans dat u op een lager pensioen uitkomt dan waar u vooraf op had gerekend. Onvoldoende pensioenopbouw kan leiden tot een pensioentekort. Dit betekent dat u te weinig pensioeninkomen heeft om uw levensstijl voort te zetten. Ook bestaat het risico bij een pensioentekort dat u uw vaste lasten niet meer kunt betalen.

Lees het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie

In het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) vindt u een uitgebreide beschrijving van de kenmerken, risico's en kosten van elk van de ABN AMRO Pension Lifecycle Funds. U moet deze informatie lezen voordat u gaat beleggen in een ABN AMRO Pension Lifecycle Fund om een verantwoorde beleggingsbeslissing te kunnen nemen. Het prospectus en de EBI vindt u op abnamro.nl/fondsen bij de productkenmerken van dat ABN AMRO Pension Lifecycle Fund.

 • Voor alle ABN AMRO Pension Lifecycle Funds geldt dat u uw inleg helemaal of voor een deel kunt verliezen.

 • De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 • Verder loopt u de algemene risico's van beleggen. Welke dit zijn, leest u in de Bijlage Beleggen van de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO. U vindt deze voorwaarden op abnamro.nl/voorwaardenbeleggen.

Kosten

 • Transactiekosten
  Bij PensioenBeleggen betaalt u geen transactiekosten.

 • Servicekosten
  Bij PensioenBeleggen betaalt u servicekosten voor het aanhouden van een beleggingsrekening bij ABN AMRO. Hoe hoog die kosten zijn hangt af van de omvang van uw beleggingen binnen PensioenBeleggen. U betaalt de servicekosten achteraf per kwartaal. Wij bepalen deze kosten op basis van de waarde van uw belegging aan het einde van ieder kwartaal. Kijk voor de hoogte van de servicekosten en de kosten voor bepaalde aanvullende diensten op abnamro.nl/tarievenbeleggen.

 • Fondskosten
  De fondskosten van de ABN AMRO Pension Lifecycle Funds bestaan uit de lopende kosten en de transactiekosten die het beleggingsfonds maakt. In de lopende kosten zitten onder meer kosten voor ABN AMRO Investment Solutions voor het beheren, bewaren en administreren van het beleggingsfonds en de fondskosten van de beleggingsfondsen waarin de ABN AMRO Pension Lifecycle Funds beleggen. De fondskosten zijn verwerkt in de koers van de ABN AMRO Pension Lifecycle Funds. De fondskosten betaalt u dus niet rechtstreeks, maar komen ten laste van het rendement dat u behaalt op uw belegging in het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund. Meer informatie over deze kosten staat in het prospectus, de EBI en de brochure van het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund. Deze vindt u op abnamro.nl/fondsen.

Rapportages

 • Via de Mobiel Bankieren app bekijkt u op elk moment van de dag de actuele koersen en uw beleggingsportefeuille op uw smartphone of tablet.

 • Via Internet Bankieren heeft u 24 uur per dag en 7 dagen per week inzicht in de waarde van uw beleggingsportefeuille, de resultaten en het behaalde rendement.

 • Minimaal 1 keer per jaar ontvangt u per post een overzicht van uw beleggingsportefeuille.

 • Ieder kwartaal plaatsen we een Kwartaalrapportage van de ABN AMRO Pension Lifecycle Funds op abnamro.nl/fondsen.

 • Na elke transactie ontvangt u een transactienota via Internet Bankieren of de post. Op dit overzicht ziet u precies wat u heeft gekocht en verkocht en tegen welke koers.

Verandert uw doel?

Wilt u toch liever op een andere einddatum met pensioen gaan? Dan kunt u overstappen naar een ABN AMRO Pension Lifecycle Fund met een andere einddatum. Heeft u onverhoopt geld nodig? Dan kunt u dagelijks uw belegging in het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund verkopen.

Wat gebeurt er op de einddatum?

Bij PensioenBeleggen kunt u op de einddatum het opgebouwde kapitaal opnemen. U kunt daar dan mee doen wat u wilt. U bent niet verplicht dit kapitaal te gebruiken voor uw oorspronkelijke doel of voor het aankopen van een pensioen. Maar het ligt voor de hand om dat wel te doen.

Belasting

Uw beleggingen binnen PensioenBeleggen vallen onder het vermogen dat u voor de inkomstenbelasting moet opgeven in box 3. Is uw vermogen in box 3 hoger dan het heffingsvrije vermogen? Dan moet u dit aangeven bij de belastingdienst en moet u daarover belasting betalen. Wilt u pensioen opbouwen met fiscaal voordeel? Dan kunt u gebruikmaken van banksparen of een levensverzekering.

Vragen?

Wilt u meer weten over PensioenBeleggen? Bel met onze medewerkers op 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten). Dit kan 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Vanuit het buitenland: +31 10 241 17 20. Ook kunt u terecht bij onze kantoren.

Risicometer. De risicometer attendeert u erop geen onnodig risico te lopen en de Financiele Bijsluiter te lezen. Het risico van dit product is zeer groot.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief