Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioen voor zzp'ers: ondernemers zonder personeel

Als zzp’er weet u hoe het is om risico's te nemen. Toch kunt u uw pensioen maar beter goed geregeld hebben. Dat werkt een stuk relaxter.

 

De zzp'er en zijn pensioen

Uit recent onderzoek (juli 2017, TNO/CBS) bleek dat de meeste Nederlandse zzp’ers hun pensioen goed voor elkaar hebben. Ze vullen hun AOW extra aan door bijvoorbeeld te sparen en te beleggen. Maar uit hetzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat maar liefst een kwart van de zelfstandigen niet of niet voldoende pensioen opbouwt. Als u twijfelt over úw situatie, doe dan eens de Pensioencheck. U weet direct hoe uw pensioen er op dit moment voor staat en of u al dan niet moet bijsturen.

 

Extra pensioen opbouwen: zelf regelen of laten adviseren

Als u al een aardig beeld heeft van uw toekomstige financiële situatie dan kunt u ervoor kiezen om extra pensioen op te bouwen. Dat kan op de volgende manieren: 

  • sparen en beleggen, 
  • kiezen voor een oudedagsreserve
  • uw jaarruimte benutten 
  • aflossen hypotheek of lening

Natuurlijk is een combinatie hiervan ook mogelijk. Veel van deze pensioenproducten kunt u zelf online in gang zetten. 

Bij dit soort grote financiële beslissingen kan het fijn zijn als er iemand met u meedenkt die ook nog eens verstand van zaken heeft. De adviseurs van ABN AMRO zoeken graag samen met u naar de oplossing die het beste bij u past.

 

Sparen en beleggen

Veel mensen bouwen vermogen op voor hun pensioen door te sparen en/of te beleggen. Een belangrijk voordeel daarbij is de flexibiliteit voor de toekomst. U kunt er namelijk op ieder moment over beschikken. Wel mist u dan de fiscale mogelijkheden die de overheid biedt.

 
ZZP en pensioen

Oudedagsreserve

Als ondernemer mag u jaarlijks 9,44% van de winst reserveren voor uw oude dag. Dat noemen we de oudedagsreserve: een boekhoudkundige reservering waarmee ondernemers in een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) op termijn een oudedagsvoorziening aankopen. Het reserveren kan onder bepaalde voorwaarden met een maximum van € 8.775 in 2018. Uw accountant kan u daar meer over vertellen. 

Loopt u liever geen risico met de oudedagsreserve? Hevel dan de reservering van uw onderneming over naar een bank of verzekeraar. Het geld stort u vervolgens op een bankspaarrekening of u stopt het in een lijfrentepolis. Maak daarvoor een afspraak met een van onze adviseurs.

 

Jaarruimte benutten

Als zzp'er kunt u ook nog uw jaarruimte benutten om extra pensioen op te bouwen. Jaarruimte is het bedrag dat u van de Belastingdienst per jaar als lijfrentepremie van de inkomstenbelasting af mag trekken.

 

Aflossen op hypotheek of lening

De rente op een hypotheek of lening is meestal hoger dan op een spaarrekening. Daarom kan het rendabel zijn om extra af te lossen als u geld over heeft. Aflossen op uw hypotheek levert op de lange termijn lagere lasten op. Zo houdt u maandelijks meer geld over. U kunt ook extra aflossen op andere leningen, zoals op een doorlopend krediet. Bespreek met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.