Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioenaanvulling voor zzp'ers

Zonder baas, op uw manier, sparen voor later

 • Sparen voor later met mogelijk belastingvoordeel
 • Bepaal uw eigen spaartempo
 • Opneembaar bij langdurige arbeidsongeschiktheid
vrouw met tablet in een winkel

Een pensioen via uw werkgever? Dat heeft u als zzp'er niet. U bent eigen baas, dus regelt u ook uw eigen pensioen. Volgens onderzoek van het Nibud komt 44% van de gepensioneerden die voorheen zzp'er waren moeilijk rond. Daarom wil het Nibud dat zzp’ers verplicht pensioen gaan opbouwen. Dat kunt u bij ABN AMRO op verschillende manieren zelf ondernemen.

 

Hoe werkt het?

Als zzp’er kunt u gebruikmaken van de fiscale regelingen die sparen voor uw pensioen aantrekkelijk maken. Doet u dit niet, dan laat u hierdoor mogelijk ongemerkt belastingvoordeel liggen. 

Met de Pensioenaanvulling kunt u met mogelijk belastingvoordeel banksparen voor (extra) pensioen. U spaart dan met 0,90% rente op een geblokkeerde rekening. Zo komt u tussentijds niet in de verleiding om het spaargeld voor andere zaken te gebruiken.

 

Zo profiteert u van mogelijk belastingvoordeel

Als zzp'er heeft u zo uw eigen manieren. Er zijn twee manieren om als zzp'er pensioen op te bouwen: met uw jaarruimte/reserveringsruimte en/of met uw fiscale oudedagsreserve (FOR). Wat u kunt opbouwen, legt u in op uw Pensioenaanvulling. Zo spaart u op uw eigen manier met rente-op-rente én mogelijk belastingvoordeel.

Jaarruimte/reserveringsruimte

Is er bij u in het afgelopen kalenderjaar een pensioentekort ontstaan? Dan is dat bedrag uw jaarruimte. Uw jaarruimte is dan aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting.

U mag uw jaarruimtes over de voorgaande 7 jaren bij elkaar optellen. Dat noemen we de reserveringsruimte. Uw reserveringsruimte kent wel een maximum.

lees meer

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Met de FOR mag u jaarlijks een deel (9,44% in 2018) van uw winst reserveren voor uw pensioen. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van uw winst.

Het is belangrijk dat u het gereserveerde bedrag daadwerkelijk opzij zet. Doet u dit niet, dan is de FOR alleen maar een reserve op de balans waarover later belasting is verschuldigd.

Lees meer

Bepaal uw eigen spaartempo

U werkt voor uzelf en misschien wisselt de hoogte van uw inkomen daardoor af en toe. Dan heeft u een manier nodig om flexibel te sparen voor uw pensioen. Sparen met de Pensioenaanvulling geeft u de keuze om te bepalen wanneer en hoeveel geld u stort (binnen uw jaarruimte/reserveringsruimte).

Jaarruimte is het bedrag dat u maximaal voor de belasting mag aftrekken van uw inkomen als u een pensioentekort heeft.
Dat is de jaarruimte die u de laatste 7 jaar niet volledig heeft gebruikt.
 

Opneembaar bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Bij langdurige arbeidsongeschiktheid biedt de Pensioenaanvulling de mogelijkheid om uw gespaarde geld boetevrij op te nemen. Uiteraard moet er over het opgenomen bedrag wel belasting betaald worden. Maar de boete vervalt dus in deze situatie.

Een welkome buffer die u kunt gebruiken in tijden van arbeidsongeschiktheid. Maar dat wil niet zeggen dat u als zzp'er zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt. Lees de voorwaarden van Pensioenaanvulling met variabele rente (pdf, 83kB) en de Productwijzer Pensioenaanvulling met variabele rente (pdf, 83kB).

Veelgestelde vragen

 • Kan ik het geld dat ik spaar langere tijd missen?

  Sparen voor een aanvullend pensioen brengt mogelijke voordelen met zich mee. Maar vraag uzelf wel af of u het geld echt kunt missen. Afhankelijk van uw situatie is het misschien verstandiger om het geld op een traditionele spaarrekening te zetten. Geld op een spaarrekening kunt u altijd opnemen, maar is belastingtechnisch gezien mogelijk minder voordelig dan de Pensioenaanvulling. 

  Heeft u meer spaargeld dan de minimumbuffer, dan kunt u het resterende bedrag eventueel langere tijd missen. En met dat geld kunt u dan profiteren van rente-op-rente én mogelijk belastingvoordeel op de Pensioenaanvulling.

 • Wat is het verschil tussen FOR en jaarruimte?

  Om de jaarruimte/reserveringsruimte af te mogen trekken, dient deze ook daadwerkelijk in de Pensioenaanvulling te worden ingelegd. De FOR is aftrekbaar van de winst van uw bedrijf en vormt een reserve op de balans. Uw jaarruimte/reserveringsruimte neemt wel af met het bedrag dat u als FOR reserveert. Als u die fiscale reservering maximaal benut, blijft er weinig jaarruimte/reserveringsruimte over. 

  Het is de bedoeling dat u daadwerkelijk de FOR opzij zet. Maar in veel gevallen wordt dit geïnvesteerd in het bedrijf en staat er op uw balans geen echt geld tegenover. Omdat u in de toekomst wel belasting verschuldigd bent over de reserve is het belangrijk dat u op dat moment voldoende geld heeft om deze belastingheffing te voldoen.

 • Wat gebeurt er met mijn Pensioenaanvulling als mijn bedrijf falliet gaat?

  Er kan geen verplichting aan u worden opgelegd om uw Pensioenaanvulling af te kopen in geval van faillissement.

 • Wat gebeurt er met mijn Pensioenaanvulling wanneer ik overlijd?

  Bij overlijden gaat het vermogen in de Pensioenaanvulling nooit verloren. Het gespaarde bedrag gaat naar uw erfgenaam of erfgenamen. Zij moeten dit bedrag gebruiken om een nabestaandenuitkering te kopen.

vrouw met tablet in een winkel

Zonder baas, op uw manier, sparen voor later

 • Sparen voor later met mogelijk belastingvoordeel
 • Bepaal uw eigen spaartempo
 • Opneembaar bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.