Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioen voor dga (directeur grootaandeelhouder)

Als dga weet u hoe het is om risico's te nemen. U bent immers eigenaar van uw eigen bedrijf, maar ook werknemer. Daarom kunt u uw pensioen maar beter goed regelen. Dat werkt een stuk relaxter.

 

Actueel: uitfaseren pensioen in eigen beheer

Op Prinsjesdag 2016 werd het voorstel gepresenteerd om het pensioen in eigen beheer uit te faseren. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de complexiteit en onduidelijkheid rond de huidige regeling. Het wetvoorstel is inmiddels aangenomen en is van kracht per 1 april 2017.

 
laptop met pensioencheck van ABN AMRO

Inzicht in uw pensioen

Werken is uw lust en uw leven. En het liefst bent u zo min mogelijk met uw pensioen bezig. Maar ergens knaagt de gedachte dat u ‘iets’ met uw pensioen moet. Want u wilt later natuurlijk net zo lekker leven als nu. Doe daarom in ieder geval eens de Pensioencheck. U ziet dan direct hoe uw pensioen er op dit moment voor staat en of u al dan niet moet bijsturen.

 

Extra pensioen opbouwen: zelf doen of laten adviseren

Als u al een aardig beeld heeft van uw toekomstige financiële situatie dan kunt u ervoor kiezen om extra pensioen op te bouwen. Voor u als dga kan dat op de volgende manieren: 

  • sparen en beleggen, 
  • uw jaarruimte benutten 
  • vermogen in de onderneming opbouwen 
  • aflossen hypotheek of lening
  • kiezen voor een pensioenverzekering

Natuurlijk is een combinatie hiervan ook mogelijk. Veel van deze pensioenproducten kunt u zelf online in gang zetten. 

Bij dit soort grote financiële beslissingen kan het fijn zijn als er iemand met u meedenkt die ook nog eens verstand van zaken heeft. De adviseurs van ABN AMRO zoeken graag samen met u naar de oplossing die het beste bij u past.

 

Sparen en beleggen

Veel mensen bouwen vermogen op voor hun pensioen door te sparen en/of te beleggen. Een belangrijk voordeel daarbij is de flexibiliteit voor de toekomst. U kunt er namelijk op ieder moment over beschikken. Wel mist u dan de fiscale mogelijkheden die de overheid biedt.

 
Twee heren onderhandelen met elkaar op een roltrap

Jaarruimte benutten

Als ondernemer kunt u ook nog uw jaarruimte benutten om extra pensioen op te bouwen. Jaarruimte is het bedrag dat u van de Belastingdienst per jaar als lijfrentepremie van de inkomstenbelasting af mag trekken.

 

Uw bedrijf is uw pensioen

Zelfstandigen kunnen vermogen opbouwen door de waardeontwikkeling van hun bedrijf. Een voorbeeld is het kopen van een bedrijfspand. Het vermogen dat daarmee wordt opgebouwd kunnen zij in de toekomst gebruiken voor pensioenaanvulling.

 

Aflossen op hypotheek of lening

De rente op een hypotheek of lening is meestal hoger dan op een spaarrekening. Daarom kan het rendabel zijn om extra af te lossen als u geld over heeft. Aflossen op uw hypotheek levert op de lange termijn lagere lasten op. Zo houdt u maandelijks meer geld over. U kunt ook extra aflossen op andere leningen, zoals op een doorlopend krediet. Bespreek met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is.

 

Pensioenverzekering

Als dga wordt u voor de fiscale of sociale zekerheid vaak aangemerkt als werknemer. U kunt er dan voor kiezen om pensioen op te bouwen bij een pensioenverzekeraar. Bij zo'n verzekeraar regelt u niet alleen uw pensioenopbouw maar verzekert u ook diverse risico’s zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid. De grondslag voor pensioenopbouw bij een verzekeraar wordt gevormd door het reguliere salaris dat u uitbetaald krijgt in uw BV. ABN AMRO biedt geen pensioenverzekering aan.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.