Naar de navigatie Naar de inhoud

Levenslooptegoed

Uw levenslooptegoed gebruiken

Wat voor u de beste keuze is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem voor informatie of advies contact met ons op via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten). U bent ook van harte welkom op een van onze kantoren. Wilt u een uitgebreid advies waarin uw volledige persoonlijke situatie wordt bekeken, dan betaalt u daarvoor kosten.

Uw hypotheek aflossen

U kunt (een deel van) uw hypotheek aflossen. Let op het boetevrije deel bij extra aflossen. Uw maandlasten worden lager na een extra aflossing.

Uw lening aflossen

Heeft u een lening, dan kunt u die misschien (gedeeltelijk) aflossen. Vraag wel eerst naar de voorwaarden van de lening.

Eerder stoppen met werken

Stopt u (gedeeltelijk) eerder met werken? Dan kunt u het geld ook laten staan en straks periodiek opnemen als u (gedeeltelijk) eerder gestopt bent. U moet dan wel in dienst blijven. U doet dit in overleg met uw werkgever. De levensloopregeling stopt op 31 december 2021. Het tegoed dat u op dat moment op uw levenslooprekening heeft staan wordt belast in de Loon- en Inkomstenbelasting. Gaat u echt met vervroegd pensioen (u blijft dus niet in dienst), dan moet het levenslooptegoed in een keer worden uitgekeerd. Periodiek uitkeren is dan niet mogelijk.

Uw tegoed op een spaarrekening zetten

Als u het tegoed op een spaarrekening zet, hou dan rekening met eventuele vermogensrendementsheffing in box 3. Zolang uw levenslooptegoed op de levenslooprekening staat, valt het tegoed in box 1. In box 1 betaalt u geen vermogensrendementsheffing (tot en met 31-12-2021). Spaargeld valt in box 3 en in box 3 betaalt u vermogensrendementsheffing als uw vermogen boven de vrijstelling in box 3 uitkomt.

Mogelijke gevolgen van een opname

Door de opname van uw levenslooptegoed wordt uw inkomen hoger. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw inkomstenbelasting of toekomstige uitkering(en) zoals ww. Ontvangt u bijvoorbeeld huur-, kinder- of zorgtoeslagen? Dan kan de opname gevolgen hebben voor de hoogte van deze toeslagen. Meer informatie hierover vindt u op belastingdienst.nl en uwv.nl.

Opnemen wanneer het nodig is

Heeft u het levenslooptegoed niet direct nodig maar bijvoorbeeld over een paar jaar? Of wilt u alleen een deel van uw tegoed gebruiken? Bijvoorbeeld voor een wasmachine of een auto? Dan kunt u dat bedrag daarvoor opnemen. Ook als u geen werkgever meer heeft kunt u één maal per kalenderjaar een bedrag opnemen. Wij houden dan standaard 52% loonheffing in.

Scheiden

Bij de verdeling van  zaken kan uw levenslooprekening  nooit  op naam van uw ex-partner worden gezet. Ook niet een deel van het tegoed op de rekening. Het bedrag moet daarom met andere zaken worden verrekend. Bent u in gemeenschap  van goederen getrouwd? Dan valt het tegoed onder het gezamenlijk bezit. Het telt dan mee bij de waardebepaling van dit totale bezit.

Overlijden

Na uw overlijden  komt uw levenslooptegoed toe aan uw erfgenamen. Uw werkgever of ABN AMRO zorgen voor de inhouding van de loonheffingen. Het tegoed wordt dan belast als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking op uw naam.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.