Naar de navigatie Naar de inhoud

Kenmerken Gouden Handdruk Opbouwrekening

Alles over de Gouden Handdruk Opbouwrekening

Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening?

De Gouden Handdruk Opbouwrekening is een bankspaarproduct. U kunt met belastingvoordeel vermogen opbouwen voor een aanvulling op uw inkomen of pensioen. De Gouden Handdruk Opbouwrekening is een geblokkeerde rekening. Dit betekent dat u het geld niet zomaar kunt opnemen. U kunt kiezen voor:

 • sparen met een variabele rente

 • sparen met een vaste rente.

Voor wie?

U heeft in het verleden een ontslagvergoeding ondergebracht in een stamrecht-bv of stamrechtverzekering en wilt deze op een bankspaarrekening storten.

Hoe bouw ik het bedrag op?

U kunt sparen met een vaste of variabele rente.

Rente

 • Variabele rente

  De variabele rente is nu 0,90% (effectief op jaarbasis). De rente wordt ieder jaar op 31 december bijgeschreven op uw rekening.

 • Vaste rente

  De vaste rente is afhankelijk van de looptijd en het bedrag dat u inlegt. De rente wordt aan het einde van elk kwartaal bijgeschreven op uw rekening. Bekijk de actuele rente.

Overboeken

 • U heeft in het verleden een ontslagvergoeding ondergebracht in bijvoorbeeld een stamrecht-bv of een stamrechtverzekering. U kunt deze waarde laten overmaken naar de Gouden Handdruk Opbouwrekening. Lees meer over waardeoverdracht.

 • De minimale overboeking is € 5.000,-.

Opnemen

 • Het tegoed op de Gouden Handdruk Opbouwrekening mag u gebruiken voor een aanvulling op uw inkomen of pensioen. Om het opgebouwde bedrag in termijnen te ontvangen, sluit u bijvoorbeeld een Gouden Handdruk Leefrekening of een Lijfrente Garantie Polis af. U kunt op ieder moment starten met de uitkeringen in termijnen, maar uiterlijk in het kalenderjaar waarin u uw AOW leeftijd bereikt. De uitkeringen zijn belast in box 1.

 • U mag het tegoed op uw Gouden Handdruk Opbouwrekening gedeeltelijk of volledig laten uitkeren. Wij betalen dit bedrag aan u uit, nadat wij de maximale loonheffing (belasting) hebben ingehouden en afgedragen.
  Voor opname gebruikt u het Opnameformulier Gouden Handdrukrekening (pdf, 73kB). Dit is een pdf waarin u uw gegevens kunt typen. Daarna kunt u de pdf bewaren, printen en ondertekenen. Vervolgens stuurt u het formulier naar het adres dat in het formulier vermeld staat.

 • Spaart u met een vaste rente? En wilt u het tegoed helemaal opnemen? Gebruik dan het opnameformulier (pdf, 73kB). Wilt u een deel van het tegoed opnemen? Maak dan een afspraak.

 • U betaalt € 50 aan administratiekosten.

Kosten

 • Kiest u voor advies? Dan betaalt u daarvoor eenmalig advieskosten. Vraagt u een Gouden Handdruk Opbouwrekening aan? Dan betaalt u eenmalig afhandelingskosten. Bekijk de tarieven.

 • U betaalt € 150 administratiekosten als u het tegoed van de Gouden Handdruk Opbouwrekening overzet naar een andere bank of verzekeraar. Bij een vaste rente betaalt u dan mogelijk ook een vergoeding.

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Als u overlijdt, gaat het tegoed op de rekening naar uw nabestaanden. Zij moeten het geld gebruiken voor de aankoop van uitkeringen in termijnen. Hiervoor kunnen zij bijvoorbeeld een Gouden Handdruk Leefrekening of een Lijfrente Garantie Polis afsluiten. Meer hierover leest u in deze productwijzer (pdf, 1.2MB).

Hoe veilig is mijn geld?

Op ABN AMRO Bank N.V is het depositogarantiestelsel van toepassing. Bij de uitvoering van het depositogarantiestelsel wordt het geld dat u heeft bij ABN AMRO Bank, ABN AMRO MeesPierson en MoneYou bij elkaar opgeteld. Meer informatie over compensatiestelsels leest u op abnamro.nl/garantieregeling. U kunt ook bellen met 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).

Belastingen

 • U betaalt geen vermogensrendementsheffing (in box 3) over het tegoed op de Gouden Handdruk Opbouwrekening.

 • U betaalt inkomstenbelasting op het moment dat u de uitkeringen ontvangt.

Wijzigen of uitkeren

Wilt u iets wijzigen aan uw Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente? Of wilt u uw Gouden Handdruk Opbouwrekening laten uitkeren? U regelt het eenvoudig online:

Aanvragen met of zonder advies

De Gouden Handdruk Opbouwrekening is volgens de wet een zogenoemd complex product. Dat betekent dat u goed geïnformeerd moet zijn, voordat u besluit dit product te kopen. U kiest zelf hoe u dit doet:
aanvragen met of zonder advies.

Risicometer. De risicometer attendeert u erop geen onnodig risico te lopen en de Financiele Bijsluiter te lezen. Het risico van dit product is zeer klein.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.