Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe regel ik als zzp'er mijn pensioen?

Pensioen opbouwen als zzp'er

Als zzp’er weet u hoe het is om risico's te nemen. Toch kunt u uw pensioen maar beter goed geregeld hebben. Dat werkt een stuk relaxter.

Als zzp’er weet u hoe het is om risico's te nemen. Toch kunt u uw pensioen maar beter goed geregeld hebben. Dat werkt een stuk relaxter.

De zzp'er en zijn pensioen

Uit recent onderzoek (juli 2017, TNO/CBS) bleek dat de meeste Nederlandse zzp’ers hun pensioen goed voor elkaar hebben. Ze vullen hun AOW extra aan door bijvoorbeeld te sparen en te beleggen. Maar uit hetzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat maar liefst een kwart van de zelfstandigen niet of niet voldoende pensioen opbouwt. Als u twijfelt over úw situatie, doe dan eens de Pensioencheck. U weet direct hoe uw pensioen er op dit moment voor staat en of u al dan niet moet bijsturen.

Pensioen aanvullen: laat u adviseren

Als u al een aardig beeld heeft van uw toekomstige financiële situatie dan kunt u ervoor kiezen om uw pensioen extra aan te vullen. Bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen, uw jaarruimte te benutten of te kiezen voor een oudedagsreserve. Natuurlijk is een combinatie hiervan ook mogelijk. 

Bij dit soort grote financiële beslissingen is het fijn als er iemand met u meedenkt die ook nog eens verstand van zaken heeft. De adviseurs van ABN AMRO zoeken graag samen met u naar de oplossing die het beste bij u past.

Oudedagsreserve

Als ondernemer mag u jaarlijks 9,8% van de winst reserveren voor uw oude dag. Dat noemen we de oudedagsreserve: een boekhoudkundige reservering waarmee ondernemers in een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) op termijn een oudedagsvoorziening aankopen. Het reserveren kan onder bepaalde voorwaarden met een maximum van € 8.946 in 2017. Uw accountant kan u daar meer over vertellen. 

Loopt u liever geen risico met de oudedagsreserve? Hevel dan de reservering van uw onderneming over naar een bank of verzekeraar. Het geld stort u vervolgens op een bankspaarrekening of u stopt het in een lijfrentepolis. Maak daarvoor een afspraak met een van onze adviseurs.

ZZP en pensioen

Jaarruimte benutten

Tot slot kunt u ook nog uw jaarruimte benutten om extra pensioen op te bouwen. Jaarruimte is het bedrag dat u van de Belastingdienst per jaar als lijfrentepremie van de inkomstenbelasting af mag trekken.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.