Naar de navigatie Naar de inhoud

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Waaruit bestaat uw pensioen?

Stel overlegt hoeveel pensioen zij straks krijgen.

1. Uw basispensioen: de AOW-uitkering

Iedereen in Nederland heeft recht op een AOW-uitkering. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal jaren dat u in Nederland woont en of u samenwoont. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u elke maand uw AOW-uitkering. De AOW-leeftijd was vroeger 65 jaar, maar die leeftijd wordt met stappen verhoogd.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 in stappen van 3 maanden omhoog en vanaf 2019 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Bent u geboren op of na 1 januari 1955, dan is uw AOW-leeftijd minimaal 67 jaar U ontvangt uw eerste AOW-uitkering op de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt.
 

2. Werkgeverspensioen

Het werkgeverspensioen of bedrijfspensioen bouwt u op via uw werkgever(s). Dat kan bij een pensioenfonds of een verzekeraar. De hoogte ervan hangt af van 3 dingen. Uw salaris, het soort pensioenregeling en hoe lang u hieraan deelneemt.

De overheid heeft plannen met het werkgeverspensioen. Lees hoe het pensioen via de werkgever gaat veranderen.

Werknemer bouwt pensioen op via zijn werkgever.
 
Man vraagt zich af of hij zijn pensioen zelf kan aanvullen.

3. Uw pensioen zelf aanvullen

En tot slot kunt u uw pensioen ook nog extra aanvullen. Bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Of misschien heeft u uw hypotheek tegen die tijd wel afgelost, waardoor u lagere lasten heeft. Bij ABN AMRO vindt u verschillende mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.