Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat als ik te veel pensioen opbouw?

Wat als ik te veel pensioen opbouw?

Spaart u te veel voor uw pensioen?

U heeft het misschien langs horen komen in het nieuws: sommige mensen sparen te veel voor hun pensioen. Maar hoe zit dat dan precies? Is dat iets slechts, te veel sparen voor je pensioen? Voor u persoonlijk is dat natuurlijk precies dat: persoonlijk. Wellicht vindt u het juist een fijn idee, straks extra geld overhouden, ook al komt u nu misschien af en toe iets te kort. Maar het kan misschien beter.

Niet handig voor u

Te veel sparen voor uw pensioen is in bepaalde gevallen niet handig voor u. Het klinkt alsof je een extra appeltje voor de dorst overhoudt, en dat zou natuurlijk positief kunnen zijn. Het is in ieder geval beter dan te weinig pensioen opbouwen. Maar u zet geld opzij dat u nu niet uit kunt geven, en dat is geld dat u misschien wel nodig heeft. Of wellicht zou u het prettiger vinden nu iets luxer te leven.

Later: minder uitgaven

Misschien verdeelt u uw geld niet optimaal over uw 'levenscyclus'. Dat betekent dat u nu misschien meer zou kunnen uitgeven. Dat is geld dat u straks extra overhoudt met uw pensioen, als u er wellicht minder behoefte aan hebt. U heeft later tenslotte hoogstwaarschijnlijk minder uitgaven dan nu.

Onderzoek

Netspar, een researchafdeling van Tilburg University, zegt het zo in hun onderzoek:
Voor de helft van de mensen is het inkomen na pensionering minstens 18% hoger dan wat zij zelf zeggen nodig te hebben. Hier kan sprake zijn van een minder optimale spreiding van de consumptie over het leven; zij waren mogelijk beter af geweest als zij minder voor hun pensioen hadden gespaard en meer geld ter beschikking hadden tijdens hun werkende leven.

Een voorbeeld

Stel dat u en de collega naast u hetzelfde salaris hebben, en dezelfde pensioenregeling. En u bent ook nog even oud. U spaart 'te veel' voor uw pensioen, bijvoorbeeld omdat u uw hypotheek verplicht aflost, en uw collega hoeft dat niet. Dan houdt u aan het eind van de maand minder geld over dan uw collega. Dus uw collega gaat nét iets verder op reis met de vakantie, of kan zijn kind net iets makkelijker ondersteunen bij de studie.

Maar: als u met pensioen gaat, zijn de rollen omgedraaid. Uw collega heeft een pensioen waar hij wellicht mee rondkomt zoals voorzien, en u heeft aan het eind van de maand mogelijk geld over. Geld dat u 'nu' misschien wel had willen hebben.

Persoonlijk

Hoeveel geld u nu op uw rekening wilt hebben staan, en hoeveel u wilt overhouden bij uw pensioen is natuurlijk persoonlijk. Maar misschien kan uw inkomen voor later beter worden geregeld. Zodat u over uw hele leven genoeg heeft om uit te geven én opzij te zetten. Als u de pensioencheck doet, weet u in 7 vragen hoe u er ongeveer voor staat als u met pensioen gaat.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.