Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat als ik mijn pensioen af wil kopen?

Is het mogelijk om mijn pensioen af te kopen?

In principe is het niet mogelijk om een pensioen af te kopen. Voor kleine pensioenen is er echter een uitzondering gemaakt. Het kan namelijk zo zijn dat u een korte tijd bij een werkgever gewerkt heeft en daar een klein pensioen heeft opgebouwd. Als u het verzoek wilt indienen om uw pensioen af te kopen, oftewel in één keer uit te laten betalen, lees dan goed onderstaande feiten.

Wist u dat

  • Uw pensioenuitvoerder uw ouderdomspensioenaanspraak alleen af kan kopen als uw pensioen lager is dan € 462,88 (in 2015) per jaar?

  • U minimaal twee jaar geleden gestopt moet zijn bij uw vorige werkgever en dus sinds dat moment geen pensioen opbouwt in die pensioenregeling?

Pensioen afkopen

  • Uw pensioenuitvoerder u binnen zes maanden na deze twee jaar moet informeren over de afkoop?

  • Uw pensioenuitvoerder het pensioen alsnog mag afkopen na deze periode? De uitvoerder heeft in dit geval uiteraard wel uw goedkeuring nodig.

  • U belasting moet betalen over het afgekochte pensioen? Afhankelijk van uw belastingtarief betaalt u minimaal 37% en maximaal 52% belasting.

  • U een klein pensioen soms onder voorwaarden over mag dragen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder? Of deze waardeoverdracht voordelig en mogelijk is in uw situatie, kunt u controleren via uw werkgever of pensioenuitvoerder.

  • De afkoop van pensioen gevolgen kan hebben voor zorg- en huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag? Deze toeslagen zijn namelijk afhankelijk van uw inkomen en door afkoop van uw pensioen is uw inkomen in het betreffende jaar hoger.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.