Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat als ik langer door wil werken?

ontslagbescherming pensioen

Hoe werkt ontslagrecht na de pensioenleeftijd?

We worden steeds ouder. En misschien bent u nog helemaal niet klaar met werken als u uw pensioenleeftijd hebt bereikt. Misschien kunt u een goede afspraak maken met uw werkgever over doorwerken. Maar hoe bent u dan wettelijk beschermd tegen ontslag?

Uw situatie: Hoe u bent beschermd na de AOW-gerechtigde leeftijd:
Als uw arbeidsovereenkomst van vóór AOW-gerechtigde leeftijd doorloopt, omdat in de overeenkomst niet stond dat de arbeidsovereenkomst ophoudt bij de AOW-leeftijd Uw werkgever mag van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) de arbeidsovereenkomst opzeggen als u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Volgens een nieuwe wet is de opzegtermijn slechts één maand. Maar volgens de Wet Gelijke Behandeling op grond van Leeftijd (WGBL) mag uw werkgever de overeenkomst alleen opzeggen als daar een goede reden op grond van de WGBL voor is.
Als uw 'oude' arbeidsovereenkomst eindigt bij AOW-gerechtigde leeftijd, en er een nieuwe arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd overeen wordt gekomen

Als de nieuwe overeenkomst is gesloten vóór de AOW-gerechtigde leeftijd kan uw werkgever u op grond van WWZ makkelijk ontslaan. Op grond van WGBL is dat onzeker.

Als de nieuwe overeenkomst is gesloten na de AOW-gerechtigde leeftijd, is normaal ontslagrecht van toepassing.

Als uw 'oude' arbeidsovereenkomst eindigt bij AOW-gerechtigde leeftijd, en er een nieuwe arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd overeen wordt gekomen

Als de nieuwe overeenkomst is gesloten vóór de AOW-gerechtigde leeftijd, moet er gekeken worden of het oude contract een contract van onbepaalde of bepaalde tijd was.

Als de oude overeenkomst van onbepaalde tijd was: het nieuw tijdelijke contract eindigt van rechtswege zonder voorafgaande opzegging.

Als de oude overeenkomst van bepaalde tijd was: het nieuwe tijdelijke contract is (toch) een contract voor onbepaalde tijd als u vóór het nieuwe tijdelijke contract drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gehad of een periode van twee jaar wordt overschreden (tenzij er in uw cao van deze regel wordt afgeweken).

Als de nieuwe overeenkomst is gesloten na AOW-gerechtigde leeftijd, is het normale ontslagrecht van toepassing.

Als u als nieuwe medewerker met een nieuwe arbeidsovereenkomst gaat werken

Een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd eindigt op het moment dat staat overeengekomen in de overeenkomst. Uw werkgever moet u ten minste één maand vooraf informeren over het wel of niet voortzetten van de overeenkomst.

Bij een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd is het normale ontslagrecht van toepassing.

Wat verder van belang is

Uw werkgever hoeft u geen transitievergoeding te betalen als hij u ontslaat na de AOW-gerechtigde leeftijd.

Als u ziek bent tijdens het halen van de AOW-gerechtigde leeftijd, moet uw werkgever u maximaal zes weken doorbetalen. Uw werkgever hoeft ook geen plan van aanpak voor re-integratie op te stellen of te kijken of hij ergens anders een geschikte baan voor u kan vinden. Uw werkgever mag u na 6 weken ziekte ontslaan, als u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft.

Noodgedwongen doorwerken?

Niet iedereen zit straks in de positie dat hij of zij ervoor kan kiezen om nog even lekker door te werken, al is het voor een paar dagen. Misschien heeft u nu al het gevoel dat u wel móet doorwerken. Wilt u meer inzicht in later wel of niet doorwerken? Met de Pensioencheck kunt u kijken hoe uw financiële situatie er in de toekomst uit zal zien. U krijgt ook te zien wat u nog kunt doen om uw pensioen te verhogen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.