Naar de navigatie Naar de inhoud

Het pensioen van Marian Tims

Marian Tims en Goofy

'Doe wat je kunt en geniet ervan'

Marian Tims wilde altijd al reizen. Haar man vond dat prima, maar hij wilde niet varen en niet vliegen, dus Noorwegen was een goed idee: er lag sinds een tijdje een brug van Kopenhagen naar Zweden, en van daaruit kan je natuurlijk weer verder, dus de hele reis was rijdend te doen. En het was mogelijk, want ze hadden goed gespaard. Maar voor ze samen de reis konden maken, overleed haar man aan een hartinfarct.
Nu Marian met pensioen is, maakt ze toch haar droomreizen.

3 keer naar Afrika

'Doe wat je kunt doen en geniet ervan,' zegt Marian, 'want straks kan het niet meer.' Marian zit nu zelf ook in de lappenmand, met een beknelde zenuw in haar rug en last van haar oog, maar ze is al 3 keer alleen naar Afrika geweest, naar de Serengeti in Tanzania. Daar werd ooit Daktari opgenomen, de tv-serie uit de jaren 60. 'Ik wilde daar altijd al een keer lopen, en ik ben gewoon gegaan.' De laatste keer ging zelfs haar scootmobiel mee. 'Ik heb daar steeds dezelfde gids gehad. Dat klikte vanaf de eerste keer al. En er werd geweldig voor me gezorgd. Ze haalden gewoon een stoel uit de auto om de scootmobiel mee te kunnen nemen.'

'Grijp die kans'

Het was bij de eerste reis de bedoeling dat ze met iemand zou gaan, maar die persoon moest het ziekenhuis in, een paar dagen voor ze zouden vertrekken. 'Ik ben toch gegaan, en het was fantastisch. Als je ooit de kans hebt olifanten in het echt te zien, moet je die kans grijpen.'

Spaarrekening voor de reizen

Marian leeft van de AOW en het werknemerspensioen van haar overleden man. En de mooie dingen die ze doet, doet ze van haar spaarpotjes. 'Ik werkte zelf als freelancer. Wat we moesten gebruiken, gebruikten we, en de rest zetten we op de spaarrekening. Ik heb een aparte spaarrekening voor de reizen. Maar ook een aparte spaarrekening voor het huis en voor, bot gezegd, het ouder worden.' Zo kan ze een nieuwe wasmachine kopen als de oude kapot gaat, maar ook een nieuwe lens voor haar bril, en dat is duur met haar moeilijke oog.
En nog steeds spaart ze: het geld dat maandelijks overblijft, gaat naar de reizenpot.

Advies van Marian Tims?

'Op een gegeven moment zal de reispot leger raken, maar dan ben ik ook op een leeftijd dat ik niet meer acht uur in een vliegtuig wil zitten. Maar weet je hoe mooi Limburg is?'

Advies voor mensen die nu hun inkomen voor later moet regelen? 'Voor ons was het een andere tijd, alles is tegenwoordig zo duur. Kinderopvang, die kosten hadden wij vroeger niet. Het enige dat ik zou zeggen: zet apart wat je kan. Maar zeker ook: doe de dingen die je wil doen; als het eerder kan, moet je het eerder doen!'

De volgende reis van Marian Tims gaat naar Spitsbergen; het is een droom daar ijsberen te zien, en te kijken waar de traankokerijen van Willem Barendsz stonden.

Hoe staat u ervoor?

Marian Tims heeft haar pensioen goed geregeld, gelukkig. Wilt u weten hoe u ervoor staat met uw inkomen voor later? Doe dan de pensioencheck. Met 7 vragen ontdekt u hoe u er ongeveer voor staat.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.