Naar de navigatie Naar de inhoud

Een rol voor ons in uw pensioenopbouw

Een rol voor ons in uw pensioenopbouw

AOW en werkgeverspensioen: niet meer vanzelfsprekend

Nog niet zo lang geleden werkten mensen 40 of misschien wel 50 jaar bij dezelfde baas. Dat was heel normaal, en voor heel veel mensen was het ook een prettig idee. Ze hadden in ieder geval zekerheid. Ook wat betreft het pensioen. Iedereen wist dat er AOW zou zijn als het tijd werd te stoppen met werken, en via de baas zou er een werkgeverspensioen zijn. En die AOW en het werkgeverspensioen waren gebaseerd op het feit dat vrijwel iedereen in die situatie zat. Maar dat is aan het veranderen.

'Vroeger' was er collectiviteit

Het idee dat er 'vroeger' was over pensioenopbouw, kwam voort uit het idee van collectiviteit: iedereen die werkte, betaalde AOW-premie voor de mensen die klaar waren met werken. Dat was met de gedachte dat dat ook voor jou zou gebeuren als jij klaar zou zijn. En samen stopten we geld in de pensioenfondsen die zorgen voor dat werkgeverspensioen.

Hoe de AOW-premie werkte

Die AOW-premie werkte omdat er veel meer werkende mensen waren dan gepensioneerden. Die verhouding is langzaam aan het verschuiven, met alle gevolgen van dien. In 1950 werkten er 8 mensen voor 1 gepensioneerde, in 2010 was die verhouding 4:1 en in 2040 gaat dat 2:1 zijn. Er blijven, simpel gezegd, minder werkenden over om de AOW te bekostigen.

Grenzen aan werkgeverspensioen

De premie die u betaalt voor uw werkgeverspensioen wordt belegd door een pensioenuitvoerder. Pensioenfondsen proberen ieder jaar het opgebouwde en uit te keren pensioen te verhogen. Als het pensioen stilstaat en geld minder waard wordt door de (normale) inflatie, wordt het pensioen minder waard. Dat verhogen heet indexatie.

De overheid wil dat pensioenfondsen meer vet op de botten hebben. Om hiervoor te zorgen kunnen pensioenfondsen de komende jaren niet meer indexeren. Dus het kan zijn dat uw werkgeverspensioen voorlopig niet meegroeit met de inflatie.

Versplinterde pensioenopbouw

Daar komt nog bij dat u waarschijnlijk niet meer 40 jaar bij een baas werkt. U gaat van werkgever naar werkgever. U bouwt pensioen op, maar waar ook al weer? Of u bent zelfstandig gaan werken, en het regelen van uw pensioen is iets dat er nog steeds bij inschiet.

Laat uw bank helpen

Waar het op neerkomt: uw inkomen voor later is niet meer vanzelfsprekend. Daar zijn wij ons als bank bewust van, en we vinden het belangrijk dat u zich daar ook bewust van wordt. Wij willen een rol spelen in uw inkomen voor later. Sterker nog: we denken dat we een rol moeten spelen. We willen dat u slim omgaat met uw geld. Nu, maar ook later. Wij kunnen u daarbij helpen, want daar zijn we tenslotte een bank voor.

We kijken samen met u naar uw situatie, en we zoeken uit welke oplossing daar het beste bij past. We helpen u nu uw pensioen regelen, zodat u straks niet voor verrassingen staat.   

In ieder geval: de pensioencheck

Doe in ieder geval de pensioencheck. We willen u kunnen helpen, maar we willen vooral dat u zich bewust bent van uw situatie. Met 7 vragen weet u ongeveer hoe u ervoor staat.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.