Naar de navigatie Naar de inhoud

Regels rond waardeoverdracht zijn verruimd

Waardeoverdracht

Bij veranderen van werkgever

Laatste update: 11 juni 2015

Stel: u verandert van werkgever. Vaak verandert uw pensioenuitvoerder dan ook. U kunt dan kiezen om het pensioen dat u via uw vorige werkgever hebt opgebouwd over te hevelen naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Dit noemen we waardeoverdracht. De regels rondom waardeoverdracht zijn verruimd.

Hoe was waardoverdracht geregeld?

Tot 1 januari 2015 kon u het verzoek tot waardeoverdracht indienen als u dat deed binnen 6 maanden nadat u weer pensioen ging opbouwen bij uw nieuwe werkgever.

Soms kon een kleine werkgever de waardeoverdracht tegenhouden. Bij waardeoverdracht is de kans op dit moment groot dat de oude werkgever geld op tafel moet leggen als er sprake is van een middelloon- of eindloonregeling die is ondergebracht bij een verzekeraar. Als dat bedrag groter was dan € 15.000,- en meer dan 10% van de overdrachtswaarde was, dan kon de kleine werkgever besluiten niet mee te werken aan de waardeoverdracht. De waardeoverdracht ging dan niet door.

Hoe is waardeoverdracht nu geregeld?

Sinds 1 januari 2015 is de hierboven genoemde termijn van 6 maanden komen te vervallen. Dat betekent dat een werknemer te allen tijde een beroep kan doen op het wettelijk recht op waardeoverdracht. Dat zou er toe kunnen leiden dat meer mensen gebruik gaan maken van dit recht.

Voorstel van de staatssecretaris

Staatssecretaris Klijnsma heeft voorgesteld om waardeoverdracht met een onbepaalde aanvraagtermijn alleen toe te staan als het wisselen van baan ertoe leidt dat vanaf 1 januari 2015 pensioenaanspraken worden verworven in een nieuwe pensioenregeling.

Daarnaast stelt ze voor dat ook grote werkgevers het meewerken aan waardeoverdracht kunnen weigeren. Hiervoor zouden dezelfde regels gelden als voor kleine werkgevers.

Als het voorstel van de staatssecretaris wordt aangenomen, gaat de regeling - met terugwerkende kracht - per 1 januari 2015 in.

Dit artikel van Masha Bril is oorspronkelijk gepubliceerd op Financial Focus van ABN AMRO MeesPierson.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief