Naar de navigatie Naar de inhoud

Plannen voor toekomstvoorzieningen

Oudere man en vrouw lopen op het zand

Toekomstvoorzieningen in nieuwe belastingplannen

Op Prinsjesdag 2015 presenteerde het kabinet Rutte II nieuwe belastingplannen. Een aantal van deze plannen heeft te maken met het pensioen. De belangrijkste plannen op een rij.

Uitkering kapitaalverzekering

Over de uitkering van een kapitaalverzekering hoeft u in de meeste gevallen geen inkomstenbelasting in box 1 te betalen. Om dit te bereiken is het soms bij polissen die u vanaf 1992 heeft afgesloten nodig dat de uitkering van deze verzekering voor u én uw partner is. Is dat niet het geval, dan kunt u allebei in de aangifte inkomstenbelasting in het jaar van uitkering aangeven dat u de uitkering tussen u en uw partner alsnog wilt verdelen. Is de polis al uitgekeerd? Dan kunt u binnenkort met terugwerkende kracht toch nog een beroep doen op deze regeling.

Lijfrente

Koopt u een lijfrente af, dan moet u belasting en een boete betalen over de waarde van de polis. En niet meer over de optelsom van de betaalde premies, als deze optelsom hoger was dan de poliswaarde. Deze regel geldt al sinds 12 september 2015 en wordt in de wet geformaliseerd.

Ouderdomspensioen

Momenteel mag uw ouderdomspensioen plus AOW niet meer bedragen dan uw laatst verdiende loon. De regering zal onderzoeken of ze deze regel kan afschaffen.

Pensioen in eigen beheer

In 2016 zal de regering verder onderzoeken hoe ze het opbouwen van pensioen in de (eigen) BV (pensioen in eigen beheer) kan vereenvoudigen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.