Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioenfondsen

Pensioenfondsen

De stand van zaken bij pensioenfondsen

U wilt nadat u gestopt bent met werken graag blijven leven zoals u gewend bent. Om dat te doen, rekent u voor een deel op uw pensioenfonds. Hoe staan zij ervoor? En wat kunt u zelf doen?

Het afgelopen jaar hebben ruim honderd pensioenfondsen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank aangegeven dat zij de pensioenen verlagen. Gemiddeld gaat het om een verlaging van 2,3%, maar bij ongeveer een derde is dat zelfs 7% of meer.

Minder pensioen?

Een deel van de fondsen ziet zich gedwongen te korten op de uitkering van pensioenen, om te zorgen dat zij in de toekomst überhaupt nog uit kunnen keren. Andere fondsen namen eerder al maatregelen, bijvoorbeeld door premies te verhogen of door de pensioenen niet mee te laten stijgen met de inflatie.

Wat kunt u zelf doen?

Als u minder afhankelijk wilt zijn van de pensioenfondsen, kunt u altijd zelf een potje aanleggen. U zet dan naast de AOW en het eventuele werkgeverspensioen geld opzij om straks meer financiële ruimte te hebben.

Pensioenadvies op maat

Wilt u weten of u straks genoeg heeft opgebouwd om na uw pensionering te kunnen leven zoals u voor ogen heeft? U vindt hier alles over op de website van het Pensioenregister. Zo krijg u inzicht in uw huidige en toekomstige pensioen en AOW.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.