Naar de navigatie Naar de inhoud

Stoppen of doorwerken

Pensioen

Wat is nu slim?

Om de pensioenen betaalbaar te houden, verandert de overheid het pensioenstelsel grondig. Zo is vanaf 2013 de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog gegaan. In het begin met één maand en later met meerdere maanden per jaar. Daarnaast hebben de pensioenfondsen last van de economische crisis, waardoor zij moeten korten op pensioenen. Maar wat betekent dit voor u? Is het slim om te stoppen met werken of kunt u beter blijven werken? Wat wilt u zelf: langer doorwerken of juist eerder stoppen? En hoe kunt u dat realiseren?

Wat zijn de gevolgen voor mij?

Tot en met 2015 laat de overheid de AOW-leeftijd elk jaar met één maand stijgen. Het huidige kabinet wil deze leeftijd vanaf 2016 nog sneller laten groeien. Als dat inderdaad doorgaat komt de pensioenleeftijd in 2019 op 66 jaar en in 2023 op 67 jaar. Reden dus voor veel mensen om zich af te vragen wat wijsheid is. Op tijd (zoals u gepland had) met pensioen gaan of juist langer doorwerken? Dat hangt niet alleen af van uw opgebouwde pensioen. U moet voor uzelf ook een antwoord kunnen geven op onderstaande vragen:

  • Hoeveel wil ik netto per maand te besteden hebben?

  • Wat zijn mijn netto uitgaven per maand?

  • Kan ik sparen voor mijn pensioen met fiscaal voordeel?

  • Wat zijn mijn toekomstplannen?

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Op tijd met pensioen

Voor veel mensen betekenen alle veranderingen dat zij later dan verwacht met pensioen kunnen, of genoegen moeten nemen met een lager pensioen. Wat kunt u hiertegen doen? Zo kunt u werken én met pensioen gaan combineren door met deelpensioen te gaan. Dan werkt u bijvoorbeeld drie dagen in de week en gaat u de andere twee dagen al met pensioen. U kunt ook nu al starten een aanvullend pensioenvermogen op te bouwen. Zo profiteert u nu van een fiscale aftrekpost en heeft u in de toekomst een aanvulling op uw pensioen.

Hoe om te gaan met ontslag?

Een situatie die door de economische crisis helaas veel voorkomt, is dat werknemers door ontslag ineens op straat staan. Als u de pensioengerechtigde leeftijd op dat moment nadert, kan het lastig zijn om een geschikte baan te vinden. U doet er dan verstandig aan om samen met een adviseur van de bank te bepalen wat u het beste met uw ontslagvergoeding kunt doen. De adviseur stelt voor u een financieel plan op. In het plan wordt meteen gekeken naar uw pensioen en hoe u een eventueel pensioengat kunt opvangen. Mocht u weer een nieuwe baan vinden, dan kan de adviseur opnieuw de situatie met u bekijken. Tegenwoordig is het ook voor mensen die ontslagen zijn interessant om als zzp'er aan de slag te gaan, dankzij de starterregeling van het UWV. U kunt met behoud van uw uitkering als zzp'er starten.

Persoonlijk advies

Ook al lijkt het nog ver weg, toch is het belangrijk om nu al goed over uw pensioen na te denken. Door samen met een adviseur rond de tafel te zitten, krijgt u meer inzicht in uw situatie en wat voor u slimme keuzes zijn. Als u er op tijd bij bent, kan het mogelijk zijn om aanvullend pensioen op te bouwen of een constructie te bedenken die fiscaal voordelig is. Wilt u weten wat u het beste kunt doen? Neem contact op met uw ABN AMRO adviseur. Hij of zij helpt u graag bij het in kaart brengen van uw persoonlijke situatie.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.