Naar de navigatie Naar de inhoud

AOW vs. werknemerspensioen

Pensioen voor jong en oud

Pensioenen: jong versus oud

Gelukkig worden we met zijn allen steeds ouder. Maar dat we langer van het leven mogen genieten, heeft helaas ook een keerzijde. De pensioenen staan onder druk en voor de jongere generatie is het onzeker hoe hun pensioen er later uitziet. Tegelijkertijd vrezen ouderen dat ze minder pensioen krijgen dan gehoopt.

AOW in de huidige vorm

Kunnen jongeren die nu trouw hun premie betalen, straks nog wel aanspraak maken op hun pensioen? Er is een verschil tussen AOW en pensioen dat is opgebouwd bij een werkgever. Bij de AOW betalen werkenden een belangrijk deel van de uitkering voor de AOW-ers.

Brachten in de jaren '50 ongeveer 7 werkenden de premie op voor 1 pensioengerechtigde, nu is de verhouding 3 à 4 werkenden op 1 pensioengerechtigde. En in 2040 staan er waarschijnlijk nog maar 2 werkenden tegenover 1 pensioengerechtigde.

Daarnaast leven we langer. Vanuit dat oogpunt had de AOW-gerechtigde leeftijd al op ten minste zeventig jaar moeten staan. Kortom: de vraag is hoelang de AOW in zijn huidige vorm er nog is.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Werknemerspensioen: complexer

Bij het werknemerspensioen ligt het wat complexer. Het pensioenfonds moet met een fictieve rente werken. Deze rente is momenteel hoger dan de daadwerkelijke rente. Dit zou kunnen betekenen dat pensioenfondsen zich iets rijker rekenen dan ze echt zijn. De hoogte van indexatie en uitkeringen is afhankelijk van de fictieve rijkdom van het fonds.

In bepaalde situaties betekent dat, dat een fonds bijvoorbeeld meer zou moeten korten of de uitkeringen minder kan indexeren dan ze nu doen. Dat zou kunnen betekenen dat er nu te veel geld wordt uitgekeerd. Dit is iets waar de jongere generatie last van zou kunnen krijgen als zij met pensioen gaat.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief