Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioenwetgeving

-

Nieuwe pensioenwetgeving

Per 1 januari 2015 gelden nieuwe fiscale regels voor pensioenopbouw. Hier krijgen bijna alle werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever mee te maken. Wat zijn die nieuwe regels en wat betekent dit voor u? U leest hier meer over in dit artikel.

Meer geld voor nu betekent minder geld voor later

Het kabinet heeft besloten om de percentages voor pensioenopbouw te verlagen. Dit percentage bepaalt hoeveel u pensioen u ieder jaar opbouwt. Heeft u een beschikbare premieregeling ? In dat geval daalt de jaarlijkse premie-inleg.

Een pensioenregeling die is gebaseerd op 'beschikbare premie'. Dit betekent dat de werkgever geen pensioenuitkering toezegt, maar alleen een pensioenpremie.

De opbouwpercentages zijn op 1 januari 2014 ook al verlaagd. Dat gebeurde tegelijk met de verhoging van de pensioenrichtleeftijd naar 67 jaar. Door de percentages in 2015 weer te verlagen, zal de koopkracht waarschijnlijk toenemen. De reden daarvan is dat de werkgever in de meeste gevallen minder pensioenpremie moet betalen en dit voordeel waarschijnlijk zal teruggeven aan zijn werknemers. Bijvoorbeeld in de vorm van een salarisverhoging. Daarmee wil het kabinet de economie stimuleren. Dus minder geld voor later en meer geld voor nu.

Wat betekent een lager opbouwpercentage?

Janneke, 37 jaar20142015
Fulltime bruto jaarsalaris:€ 40.000€ 40.000
-/--/-
Franchise:€ 13.449€ 12.552*
xx
Opbouwpercentage :2,15%1,875%
xx
Dienstjaren tot 67 jaar:3030
Bruto pensioen per jaar:€ 17.125€ 15.440

Het opbouwpercentage bepaalt hoeveel pensioen u kunt opbouwen. Hoe lager het percentage, hoe minder pensioen u opbouwt.

We gaan er in dit rekenvoorbeeld vanuit dat het salaris, de franchise, het opbouwpercentage en de pensioenrichtleeftijd  vanaf 2015 niet meer verandert.

*De franchise voor 2015 is nog niet zeker.


Het opbouwpercentage bepaalt hoeveel pensioen u kunt opbouwen. Hoe lager het percentage, hoe minder pensioen u opbouwt.

Ook het nabestaandenpensioen gaat naar beneden

Is uw partner een nabestaandenpensioen toegezegd via uw werkgever? Ook hiervan wordt het opbouwpercentage naar beneden bijgesteld. Vanaf 2015 zal uw partner bij uw overlijden een (fors) lager nabestaandenpensioen ontvangen.

Het opbouwpercentage bepaalt hoeveel pensioen u kunt opbouwen. Hoe lager het percentage, hoe minder pensioen u opbouwt.

Niet langer pensioen opbouwen boven € 100.000,-

De mensen met een fulltime, bruto jaarsalaris van meer dan € 100.000,- krijgen ook te maken met een andere maatregel van het kabinet. Vanaf 1 januari 2015 is het maximaal pensioengevend salaris vastgesteld op € 100.000,-. Dit betekent dat  over het stuk salaris boven € 100.000,- de pensioenpremie niet meer fiscaal aftrekbaar is. Deze groep werknemers kan wel deelnemen aan een nettolijfrente regeling. Tot een bepaalde hoogte kan de werknemer extra geld opzij zetten op een geblokkeerde rekening . Over het saldo op deze rekening betaalt de werknemer  geen vermogensrendementsheffing.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Bijna alle werknemers in Nederland gaan hier in meer of mindere mate iets van merken. U kunt met uw werkgever in gesprek gaan over uw pensioenopbouw en eventuele compensatie voor de teruggang in arbeidsvoorwaarden. ABN AMRO kan u helpen om zelf  een goed pensioen op te bouwen. U kunt  bijvoorbeeld fiscaal gunstig banksparen, gewoon sparen, beleggen of extra aflossen op uw hypotheek.

Pensioenadvies op maat

Wilt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie of wilt u weten wat u zelf kunt doen voor uw pensioen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers voor een gratis oriëntatiegesprek. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Of maak een afspraak om teruggebeld te worden.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief