Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioen bij scheiding en overlijden

Pensioen bij relatiebreuk

Pensioen bij scheiding en overlijden

U heeft het leven samen gedeeld, dus ook samen iets opgebouwd voor later. Maar wat gebeurt er met uw pensioen als u gaat scheiden of uw partner overlijdt?

U kunt niet alles in het leven van tevoren regelen. Bij een scheiding of het overlijden van uw partner breekt een emotionele en hectische tijd aan, waarin veel geregeld moet worden. Het laatste waar u dan op zit te wachten, is dat de financiële en fiscale gevolgen niet goed geregeld zijn. Stel dat u er alleen voor komt te staan. Bent u dan voorbereid?

Wat gebeurt er als uw partner overlijdt?

Als u als levenspartner in de pensioenregeling van uw partner bent opgenomen, dan heeft u meestal recht op het partnerpensioen. Uw pensioenuitvoerder weet of u als partner staat geregistreerd.

De AOW is geen vermogen, maar is een persoonsgebonden uitkering. Heeft u zelf nog niet de AOW gerechtigde leeftijd bereikt? Dan heeft u vanaf het moment van overlijden van uw partner geen recht meer op de AOW-uitkering. Bent u zelf ouder dan de gerechtigde AOW leeftijd? Dan krijgt u vanaf het moment van overlijden van uw partner een AOW-uitkering voor een alleenstaande. Deze uitkering ligt hoger dan een AOW-uitkering voor gehuwden of partners.

Als u gaat scheiden

Het opgebouwde pensioen dat u in de periode dat u officieel samen was, wordt tussen u beiden verdeeld. U krijgt ieder de helft, tenzij u hierover andere afspraken heeft gemaakt in uw huwelijkse voorwaarden of scheidingsconvenant.

En hoe werkt het als u eenmaal gescheiden bent?

Ook als ex-partner heeft u rechten en vice versa. Hierin zijn verschillende scenario's mogelijk, waaronder:

1. U heeft zelf pensioen opgebouwd en uw ex overlijdt
Bij de scheiding heeft uw ex-partner het recht op bijzonder partnerpensioen en een eigen recht op ouderdomspensioen gekregen. Komt uw ex-partner te overlijden, dan krijgt u deze verevende pensioenen weer terug, voor zover deze nog niet zijn uitgekeerd. Dit geldt zowel voor het ouderdomspensioen als voor het bijzondere nabestaandenpensioen. Dit laatste pensioen is dan weer beschikbaar voor uw eventuele nieuwe partner.

2. Uw ex-partner heeft pensioen opgebouwd en overlijdt
In dit geval heeft u recht op een bijzonder partnerpensioen. Overlijdt uw ex-partner vóór de pensioendatum, dan krijgt u bijzonder nabestaandenpensioen vanaf het moment van overlijden. Daarbij maakt het niet uit of u zelf 30 of 64 bent.

Tegenwoordig zijn steeds meer partnerpensioenen verzekerd op risicobasis. Dit betekent dat uw partnerpensioen werkt als een verzekering, u betaalt een premie, zoals bij een inboedelverzekering. U bouwt hierdoor geen kapitaal op. Als u scheidt, vervalt de risicodekking voor uw ex. Hij of zij heeft dan ook geen recht meer op bijzonder nabestaandenpensioen.

Als ondernemer

Bent u ondernemer en heeft u pensioen opgebouwd, dan moet u dit pensioen bij echtscheiding met uw partner verdelen, tenzij u hierover andere afspraken maakte in uw huwelijkse voorwaarden. Heeft u in uw BV een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen opgebouwd? In dat geval heeft uw partner recht op het hele nabestaandenpensioen en de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens uw huwelijk is opgebouwd. Is aan uw partner een pensioen toegedeeld? Dan kan uw partner verlangen dat uw BV dit pensioen bij een verzekeringsmaatschappij afstort. Het is anders als uw BV het geld niet kan vrijmaken, omdat door de afstorting het voortbestaan van uw onderneming in gevaar komt.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.