Naar de navigatie Naar de inhoud

Kan mijn pensioen wijzigen?

Uitgelicht

ZZP en pensioen

Nieuwe pensioenwetgeving

Per 1 januari 2015 gelden nieuwe fiscale regels voor pensioenopbouw. Hier krijgen bijna alle werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever mee te maken. Wat zijn die nieuwe regels en wat betekent dit voor u? U leest hier meer over in dit artikel.

 

Niet meer samen, minder pensioen?

U heeft het leven samen gedeeld, dus ook samen iets opgebouwd voor later. Maar wat gebeurt er met uw pensioen als u gaat scheiden of uw partner overlijdt?

ZZP en pensioen
 
ZZP en pensioen

Veranderen van baan

Het pensioen dat u had opgebouwd gaat in principe nooit verloren. U kunt ervoor kiezen om het opgebouwde pensioen mee te nemen naar het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever, of uw geld in het oude pensioenfonds te laten.

Vragen van klanten

Stoppen of doorwerken?

Om de pensioenen betaalbaar te houden, verandert de overheid het pensioenstelsel grondig. Zo is vanaf 2013 de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog gegaan. Daarnaast hebben de pensioenfondsen last van de economische crisis, waardoor zij moeten korten op pensioenen. Maar wat betekent dit voor u? Is het slim om te stoppen met werken of kunt u beter blijven werken?

Algemene ouderdomswet. Dit is de leeftijd waarop het AOW-pensioen ingaat. U ontvangt het AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Per 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. In de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Na 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Wat heeft invloed op de hoogte van mijn pensioen?

Pensioen is opgebouwd uit drie pijlers: de AOW, het werkgeverspensioen en een eventueel aanvullend pensioen.

Hoe oud ben ik als ik kan stoppen met werken?

Wanneer u met pensioen kunt, is afhankelijk van een aantal factoren. U kunt zelf uitrekenen hoeveel AOW en werkgeverspensioen u heeft opgebouwd via de website van het Pensioenregister. Hierbij is het belangrijk te onderzoeken hoeveel u straks netto ontvangt en hoeveel u netto nodig heeft. ABN AMRO kan u hierover adviseren.

Video's over pensioen

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief