Naar de navigatie Naar de inhoud

Veranderen van baan

Wat als ik van baan wissel?

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde pensioen?

Heeft u een nieuwe baan? Gefeliciteerd! Maar wat gebeurt er met het potje voor uw pensioen dat u bij uw vorige werkgever opbouwde?

U kunt ervoor kiezen om het opgebouwde pensioen mee te nemen naar het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever, of uw geld in het oude pensioenfonds te laten. Dat geld wordt dan een 'slapend' pensioen waar u geen premie meer voor betaalt.

Het is niet in alle gevallen voordelig om uw pensioen te storten in een nieuw pensioenfonds. Er kunnen verschillen zijn tussen uw oude en nieuwe pensioenfonds. Hieronder vertellen we meer over de twee opties die u heeft.

1: U laat uw oude potje staan

U kunt ervoor kiezen uw het pensioen dat u heeft opgebouwd bij uw oude werkgever, in het oude pensioenfonds te laten. U betaalt dan geen premie meer aan dat pensioenfonds. U heeft daar dan een 'slapend' pensioen, náást het pensioen dat u opbouwt bij uw nieuwe werkgever. Bij uw nieuwe werkgever betaalt u premie voor het nieuwe pensioenfonds.

Als u met pensioen gaat, krijgt u geld uit uw 'slapende' pensioen en uit het fonds van de werkgever waar u later terecht bent gekomen.

2: U neemt uw oude potje mee

Als u ervoor kiest om uw opgebouwde pensioen mee te nemen naar uw nieuwe werkgever, heet dat waardeoverdracht pensioen. Als u bent begonnen bij uw nieuwe baas, heeft u 6 maanden de tijd om te besluiten of u uw 'vorige' pensioen wilt meenemen. Waardeoverdracht van pensioen kan niet altijd. Als één van de twee pensioenfondsen een dekkingstekort heeft (zie de veelgestelde vragen) is het op dat moment niet mogelijk om over te dragen.

Waar moet u voor kiezen?

Kiezen voor laten staan of voor waardeoverdracht? De beste keuze is per geval verschillend. Een lijstje van dingen waar u op kunt letten:

  • Wat is de solvabiliteit/dekkingsgraad van de oude en nieuwe uitvoerder?

  • Wordt uw pensioen gegarandeerd geïndexeerd of misschien geïndexeerd?

  • Wat zijn de beleggingsrendementen van de beide uitvoerders?

En die lijst is eigenlijk nog veel langer; zie de veelgestelde vragen hieronder.

Hulp nodig?

Onder de indruk van waar u allemaal op moet letten? We kunnen u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van ABN AMRO. Wij helpen u graag bij uw beslissing. Om te zorgen dat uw inkomen voor later zo goed mogelijk geregeld is.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.