Naar de navigatie Naar de inhoud

Waaruit bestaat uw pensioen?

Stel overlegt hoeveel pensioen zij straks krijgen.

1. Uw basispensioen: de AOW-uitkering

Iedereen in Nederland heeft recht op een  AOW -uitkering. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal jaren dat u in Nederland woont en of u samenwoont. Vanaf 2013 is de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. U ontvangt de AOW-uitkering dus niet meer automatisch als u 65 jaar wordt. De komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes verder omhoog. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u elke maand uw AOW-uitkering.

Algemene ouderdomswet. Dit is de leeftijd waarop het AOW-pensioen ingaat. U ontvangt het AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Per 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. In de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Na 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
 

2. Werkgeverspensioen

Het werkgeverspensioen of bedrijfspensioen bouwt u op via uw werkgever(s). Dat kan bij een pensioenfonds of een verzekeraar. De hoogte ervan hangt af van 3 dingen. Uw salaris, het soort pensioenregeling en hoe lang u hieraan deelneemt.

Per 1 januari 2015 gelden nieuwe fiscale regels voor pensioenopbouw. Hier krijgen bijna alle werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever mee te maken. Wat zijn die nieuwe regels en wat betekent dit voor u? Bekijk de wijzigingen.

Werknemer bouwt pensioen op via zijn werkgever.
 
Man vraagt zich af of hij zijn pensioen zelf kan aanvullen.

3. Uw pensioen zelf aanvullen

Misschien heeft u zelf nog extra vermogen opgebouwd met spaargeld of aandelen. Of is uw hypotheek afgelost tegen de tijd dat u met pensioen gaat? U heeft dan lagere lasten. Heeft u zelf voor extra pensioen gezorgd via Banksparen of een Lijfrente ? Dan krijgt u periodiek een bedrag uitgekeerd op het moment dat u met pensioen gaat. Over de looptijd van de uitkering maakt u afspraken met uw bank of verzekeraar. De inleg kunt u, onder voorwaarden, aftrekken van uw aangifte Inkomstenbelasting. Het saldo is dan vrijgesteld van de Vermogensrendementsheffing.

Een lijfrente is een maandelijkse uitkering tijdens een bepaalde periode.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief