Naar de navigatie Naar de inhoud

Waaruit bestaat uw pensioen?

Stel overlegt hoeveel pensioen zij straks krijgen.

1. Uw basispensioen: de AOW-uitkering

Iedereen in Nederland heeft recht op een AOW-uitkering. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal jaren dat u in Nederland woont en of u samenwoont. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u elke maand uw AOW-uitkering. De AOW-leeftijd was vroeger 65 jaar, maar die leeftijd wordt met stappen verhoogd.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 in stappen van 3 maanden omhoog en vanaf 2019 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Bent u geboren op of na 1 januari 1955, dan is uw AOW-leeftijd minimaal 67 jaar U ontvangt uw eerste AOW-uitkering op de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt.
 

2. Werkgeverspensioen

Het werkgeverspensioen of bedrijfspensioen bouwt u op via uw werkgever(s). Dat kan bij een pensioenfonds of een verzekeraar. De hoogte ervan hangt af van 3 dingen. Uw salaris, het soort pensioenregeling en hoe lang u hieraan deelneemt.

De overheid heeft plannen met het werkgeverspensioen. Lees hoe het pensioen via de werkgever gaat veranderen.

Werknemer bouwt pensioen op via zijn werkgever.
 
Man vraagt zich af of hij zijn pensioen zelf kan aanvullen.

3. Uw pensioen zelf aanvullen

Misschien heeft u zelf nog extra vermogen opgebouwd met spaargeld of aandelen. Of is uw hypotheek afgelost tegen de tijd dat u met pensioen gaat, en heeft u lagere lasten. Er zijn allerlei mogelijkheden om zelf uw pensioen aan te vullen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief