Naar de navigatie Naar de inhoud

Financiële maatregelen nemen

Pensioen geen zorg voor later

Pensioen: geen zorg voor later

Door Masha Bril, Pensioenexpert ABN AMRO MeesPierson

Bent u tussen de 35 en 45 jaar en heeft u eigenlijk geen idee hoe uw pensioen er later uitziet? U bent niet de enige. Ik merk dat slechts een kleine groep precies weet wat voor pensioen zij later ontvangen. Terwijl het geen slecht idee is om u hier zo goed mogelijk in te verdiepen, met alle veranderingen die de overheid doorvoert. Begin daarom eerst met de Pensioencheck. Dan weet u waar u aan toe bent en waar u op moet letten.

Waar moet ik op letten?

Voordat u weet welke maatregelen u kunt nemen, is het belangrijk om te weten hoe uw situatie er precies uitziet. Er is namelijk niet één oplossing te noemen die iedereen een goed pensioen garandeert. Wilt u weten welke oplossing bij u past? Doe dan de Pensioencheck. En stel uzelf de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn wensen voor de toekomst?

 • Hoeveel vermogen en inkomen heb ik later?

 • Moet ik nu maatregelen nemen om mijn wensen te laten uitkomen?

In de praktijk betekent dit dat u kijkt:

 • hoeveel pensioen u opgebouwd heeft,

 • hoeveel pensioen u nog gaat opbouwen,

 • over hoeveel ander vermogen (bijvoorbeeld spaargeld en een eigen woning) u beschikt,

 • hoeveel u later wilt uitgeven.

Droomt u bijvoorbeeld van een ruime bungalow vol dure design meubels, of een mooie wereldreis? Of wilt u vooral geld uitgeven aan de noodzakelijke dingen?

Ten slotte de consequenties. Vraag uzelf af hoeveel u nu bereid bent op te offeren. Stel dat u minder zult moeten uitgeven, welke kostenposten wilt en kunt u dan laten vallen? Veel van mijn klanten vinden het lastig deze vragen te beantwoorden. Wij helpen u hier dan ook graag mee.

Stoppen of doorwerken?

Doorwerken na uw 65e is haast onvermijdelijk. De overheid laat de AOW-leeftijd sinds 2013 stapsgewijs stijgen naar 67 jaar en vanaf 2014 verlaagt ze de pensioenopbouw. Vindt u het niet erg om tot uw 67e of nog langer door te werken? Dan hoeft u waarschijnlijk weinig te veranderen aan uw uitgaven. Het ligt echter anders als u op tijd wilt stoppen met werken of als u niet meer kunt of mag doorwerken.

Veel mensen gaan pas nadenken over hun pensioen ná hun 55e jaar. Dit omdat het pensioen dan in zicht komt of omdat men graag eerder wil stoppen met werken. Het prijskaartje dat mensen op dat moment moeten betalen om later meer inkomen te hebben, schrikt hen dan vaak af. Het is daarom verstandig om al veel eerder over uw pensioen na te denken. Tussen uw 35e en 45e is een mooi moment, maar in principe geldt: hoe eerder, hoe beter.

Een voorbeeld: een 55-jarige die vanaf zijn 65e € 10.000,- extra aan inkomsten wil hebben, zal hiervoor ongeveer € 14.000,- per jaar moeten sparen. Een 40-jarige is hiervoor ongeveer € 4.500,- per jaar kwijt. De precieze bedragen zijn overigens onder andere afhankelijk van de rentestand op dit moment en die in de toekomst. Voor met name deze 40-jarige is het goed om te weten dat hij vanaf 2014 (nog) minder pensioen opbouwt. Bij een inkomen van € 60.000,- per jaar kan het voorkomen dat u ieder jaar € 225,- minder aan pensioen opbouwt. Pensioen dat ook nog eens twee jaar later ingaat. Voor een 40-jarige betekent dit al gauw € 8.000,- per jaar minder aan pensioen, als dat op zijn 65e ingaat. Laat u daarom niet verrassen en verdiep u nu al in uw toekomst.

Maatregelen

Wilt u financiële maatregelen nemen? Dit kunt u eventueel doen met investeringen die u op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk geld opleveren. Zo kunt u nu in uw eigen woning investeren door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren. Dit kost even wat geld, maar uiteindelijk bespaart u hiermee op de energiekosten. Daarnaast is het belangrijk om geld opzij te zetten. Hoe kunt u dit het beste doen? Drie opties hiervoor zijn:

Wat de beste optie is, hangt vooral af van hoeveel rendement u denkt te maken op uw spaargeld en hoeveel risico u kunt en wilt lopen. Met lijfrentebanksparen heeft u in de meeste gevallen een fiscaal voordeel. Een nadeel voor sommigen, en voor anderen wellicht juist een voordeel, is dat u bij lijfrentebanksparen niet zomaar bij uw gespaarde geld kunt komen. Wilt u weten welke maatregelen u het beste kunt nemen? Een van onze adviseurs weegt graag alle voors en tegens voor u af.

Persoonlijk advies

Het lijkt voor u waarschijnlijk nog ver weg, maar u kunt niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over uw pensioen. Juist omdat u nu nog grote verschillen kunt maken, is dit de tijd om uw pensioen eens goed onder de loep te nemen. Door hier samen met een van onze adviseurs naar te kijken, weet u straks precies hoe u ervoor staat, hoe u in de toekomst van een goed pensioen kunt genieten, én op tijd met pensioen kunt gaan. Ik adviseer u daarom contact op te nemen met uw ABN AMRO adviseur. Hij of zij geeft u graag meer inzicht in alle aspecten van uw pensioen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief