Naar de navigatie Naar de inhoud

Antwoorden voor dertigers

Dertigers en pensioen

Pensioen: antwoord op veelgestelde vragen onder dertigers

Het moment dat u met pensioen gaat is nog ver weg. Toch is het goed om er nu al bij stil te staan. Anders moet u misschien langer doorwerken dan u zou willen. Of heeft u straks minder te besteden dan u zou willen. Expert Masha Bril geeft antwoord op vragen die veel dertigers hebben. Op social media hebben we gekeken met welke vragen deze groep rondloopt. Kijk of uw vraag er tussen staat of stel uw vraag aan een van onze experts.

Tot welke leeftijd moet ik doorwerken?

De pensioenleeftijd voor de dertigers van nu is waarschijnlijk hoger dan 67 jaar. In 2014 is de pensioenrichtleeftijd 67 jaar. Als aanvulling daarop staat in de wet dat de 'pensioenrichtleeftijd' hoger wordt als de gemiddelde levensverwachting stijgt. De kans is groot dat daardoor in 2016 de pensioenrichtleeftijd 68 jaar wordt.

Wat moet ik doen als ik toch op mijn 65e wil stoppen?

Als u op uw 65e wilt stoppen met werken, stel uzelf dan de volgende vragen:

 • Hoeveel heb ik later nodig om van te leven zoals ik wil?

 • Welk inkomen verwacht ik op dat moment?

 • Welk vermogen verwacht ik op dat moment te bezitten?


Lastige vragen die moeilijk te beantwoorden zijn, omdat het vaak nog zo ver weg is. In de meeste gevallen zult u geld opzij moeten zetten. Hoeveel dat is hangt onder andere af van uw leeftijd, uw wensen en natuurlijk van uw mogelijkheden om geld opzij te zetten. Wilt u weten hoe u het beste geld kunt reserveren? Kijk bij de vraag 'Hoe kan ik het best geld opzij zetten?'.

Hoeveel geld heb ik straks nodig?

Voor de meeste mensen geldt dat ze genoeg hebben aan 70% van hun laatstverdiende inkomen. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de werknemers dit niet haalt. De komende jaren zullen nog meer mensen de norm van 70% niet halen. Dit komt doordat het pensioenstelsel nog meer uitgekleed zal worden.

De een heeft natuurlijk meer nodig dan de ander om goed te leven. Stel uzelf de volgende vragen voor meer duidelijkheid:

 • Wat zijn mijn wensen?

 • Hoeveel vermogen heb ik later?

 • Hoeveel inkomen heb ik later?

 • Wat moet ik nu doen voor mijn wensen voor later?

Hoe weet ik hoeveel ik straks te besteden heb?

Via de pensioencheck heeft u binnen 5 minuten meer inzicht in het bedrag dat u na uw pensioen elke maand te besteden heeft. U ontdekt in 7 vragen hoe u er straks ongeveer voor staat. Zo weet u ook of u maatregelen moet nemen. De pensioencheck geeft een inschatting. Wilt u een exactere berekening? Neem dan contact op met een van onze financieel adviseurs.

Ik ben 35. Heeft het nog zin om te gaan sparen?

Tussen 35 en 45 jaar is een goed moment om over uw pensioen na te denken. Op deze leeftijd heeft het namelijk nog zin om te gaan sparen. Wacht u langer? Dan moet u hele grote bedragen gaan sparen om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken of om wat extra's te hebben nadat u stopt met werken.

Heb ik een pensioengat?

In de meeste gevallen heeft u een pensioengat als u op het moment dat u met pensioen gaat minder dan 70% van uw laatst verdiende salaris heeft opgebouwd. Wilt u 70% of meer? Dan is de kans groot dat u geld opzij moet zetten. Tenzij u vermogen heeft of uitzicht heeft op vermogen. Dat laatste is natuurlijk niet altijd zeker, omdat omstandigheden in de toekomst kunnen wijzigen. Bekijk zelf of het nodig is om geld opzij te zetten.

In de volgende gevallen is de kans aanwezig dat u een pensioengat heeft. Als u:

 • na uw 25e bent gaan werken,

 • gescheiden bent,

 • geen pensioen heeft opgebouwd, bijvoorbeeld omdat uw werkgever geen pensioenregeling had,

 • werkloos bent geweest,

 • uw pensioen afhankelijk is van uw gemiddeld verdiende loon (middelloonregeling) of beschikbare premie (dit laatste geldt in de meeste gevallen),

 • een pensioenregeling heeft die belastingtechnisch niet optimaal is.


Er zijn nog meer situaties waarin u een pensioengat kunt hebben. Bijvoorbeeld als uw pensioenfonds uw pensioenrechten heeft gekort of als u in het buitenland heeft gewoond.

Hoe kan ik het best geld opzij zetten?

Geld opzij zetten, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Heeft u een koophuis? Dan is de maandelijkse rente en aflossing vaak al een flink bedrag. En de zekerheid dat  een waardestijging van uw huis bijdraagt aan uw pensioen hebben we niet meer. Heeft u kleine kinderen? Dan gaat er ook veel geld naar kinderopvang, zwemles, sportclubs en levensonderhoud.

Geld opzij zetten betekent meestal sparen of beleggen en bezuinigen. Bent u bereid om het nu rustiger aan te doen om het later beter te hebben? Beleggen moet bij je passen. Sparen is een veilige optie, maar kan minder opleveren dan beleggen. Als u kiest voor sparen, kunt u het geld op een gewone spaarrekening zetten of kiezen voor lijfrente of banksparen.

Een lijfrente is een maandelijkse uitkering tijdens een bepaalde periode.

Waarom zou ik kiezen voor lijfrente of banksparen?

De bedragen die u reserveert via lijfrente of banksparen staan vast. U komt dus niet in de verleiding om het geld ergens anders voor te gebruiken. Bovendien heeft u in de meeste gevallen belastingvoordelen. Een van de voordelen is dat u over de waarde van de rekening géén vermogensrendementsheffing (voorheen vermogensbelasting) betaalt.

Een lijfrente is een maandelijkse uitkering tijdens een bepaalde periode.

Ik heb een andere vraag

Heeft u een andere vraag over uw pensioen? Stel uw vraag. U krijgt binnen 24 uur antwoord van een van onze experts.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief