Naar de navigatie Naar de inhoud

Een pensioengat

Wat te doen aan een pensioengat

Hoe vult u uw pensioengat aan?

Het pensioen dat u later krijgt, is vaak minder dan het inkomen dat u nu verdient. Terwijl uw vaste lasten misschien gelijk blijven. Als u na uw pensioen minder dan 70% van uw laatstverdiende salaris ontvangt, heeft u een 'pensioengat'. Dit ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt.

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Ieder jaar dat u tussen uw 15e en uw pensioendatum Nederlands ingezetene bent, bouwt u in de meeste gevallen AOW -pensioen op. U ontvangt uw AOW als vaste uitkering.

Via uw werkgever(s) bouwt u een werkgeverspensioen op. De hoogte hangt onder andere af van uw salaris, het aantal jaren dat u deelneemt in een (collectieve) pensioenregeling en het soort regeling.

Verder kunt u uw pensioen aanvullen met uw spaargeld, aandelen, of Lijfrente.
Lees het artikel over de 3 'pensioenpijlers'.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
Een lijfrente is een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U betaalt daarvoor periodiek of éénmalig een premie aan een verzekeringsmaatschappij of bank. Daardoor krijgt u extra inkomen vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.

Heb ik een pensioengat?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoe u ervoor staat. U logt in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Die berekening gebeurt aan de hand van de AOW waar u recht op heeft en uw opgebouwde werkgeverspensioen.

Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 70% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u een pensioengat.
Let op: heeft u een eigen aanvullend vermogen? Dan houdt de rekentool op de website daar geen rekening mee. Onze adviseurs kunnen u eventueel helpen met het berekenen van uw situatie.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld omdat u een tijdlang als zelfstandige werkt, thuis voor de kinderen zorgt, in het buitenland woont of parttime gewerkt heeft.

Ook als u na uw 25e bent begonnen met werken, eerder stopt met werken, gescheiden bent, een variabel inkomen heeft of onbetaald verlof heeft opgenomen, is de kans groot dat u een pensioengat heeft.

Het komt geregeld voor dat een pensioenregeling niet optimaal is. Ook in die gevallen bestaat de kans dat u een pensioengat heeft.

Hoe vul ik mijn pensioengat aan?

U vult het pensioengat op als u nu extra spaart. Veel mensen vinden het lastig zelf extra te sparen voor hun pensioen. Wanneer u dit nu niet doet, wordt het steeds moeilijker om het pensioengat te verkleinen. U kunt ook, met belastingvoordeel, (aanvullend) sparen of beleggen voor een pensioen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Zo kunt u later blijven doen wat u gewend bent.

Maak een afspraak met een adviseur

Uw persoonlijke situatie bepaalt wat het beste bij u past. Onze adviseur neemt graag samen met u uw wensen en mogelijkheden door. Maak nu een afspraak. U krijgt altijd een totaaladvies, waarin we rekening houden met onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief