Naar de navigatie Naar de inhoud

Een pensioengat

Wat te doen aan een pensioengat

Een pensioengat, wat nu?

Uw pensioen regelen, dat was altijd iets voor later. Ineens komt later steeds dichterbij en zit u met een pensioengat. Hoe lost u dat op?

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Ieder jaar dat u tussen uw 15e en uw pensioendatum Nederlands ingezetene bent, bouwt u in de meeste gevallen AOW -pensioen op. U ontvangt uw AOW als vaste uitkering. De hoogte van uw AOW-pensioen hangt af van hoe lang u AOW heeft opgebouwd en wat uw woonsituatie is: woont u alleen of samen?

Algemene ouderdomswet. Dit is de leeftijd waarop het AOW-pensioen ingaat. U ontvangt het AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Per 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. In de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Na 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Werkgeverspensioen, ook wel ouderdomspensioen genoemd, bouwt u op via uw werkgever(s). De hoogte hangt onder andere af van uw salaris, het aantal jaren dat u deelneemt in een (collectieve) pensioenregeling en het soort regeling. Op de www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel AOW en werkgeverspensioen u later krijgt. Daarnaast heeft uw partner vaak recht op een partnerpensioen.

Algemene ouderdomswet. Dit is de leeftijd waarop het AOW-pensioen ingaat. U ontvangt het AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Per 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. In de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Na 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Het pensioen dat u later krijgt, is vaak minder dan het inkomen dat u nu verdient. U ontvangt dus straks mogelijk minder geld dan nu, terwijl uw vaste lasten misschien gelijk blijven. Als u na uw pensioen minder dan 70% van uw laatstverdiende salaris ontvangt, spreken we van een pensioengat. Dit ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt.

Bijvoorbeeld omdat u een tijdlang als zelfstandige werkt, thuis voor de kinderen zorgt, in het buitenland woont of parttime gewerkt heeft. Ook als u na uw 25e bent begonnen met werken, eerder stopt met werken, gescheiden bent, een variabel inkomen heeft of onbetaald verlof heeft opgenomen, is de kans groot dat u een pensioengat heeft. Het komt geregeld voor dat een pensioenregeling niet optimaal is, ook in die gevallen bestaat de kans dat u een pensioengat heeft.

Hoe vul ik mijn pensioengat aan?

U vult het pensioengat op als u nu extra spaart. Veel mensen vinden het lastig zelf extra te sparen voor hun pensioen. Wanneer u dit nu niet doet, wordt het steeds moeilijker om het pensioengat te verkleinen. U kunt ook, met belastingvoordeel, (aanvullend) sparen of beleggen voor een pensioen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Zo kunt u later blijven doen wat u gewend bent.

Antwoorden op uw vragen

Uw persoonlijke situatie bepaalt wat het beste bij u past. Onze adviseur neemt graag samen met u uw wensen en mogelijkheden door. U krijgt altijd een totaaladvies, waarin we rekening houden met onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief