Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is waardeoverdracht?

Met waardeoverdracht draagt u uw opgebouwde pensioen over aan een andere aanbieder. 

Er zijn twee vormen van waardeoverdracht te onderscheiden: 

  • waardeoverdracht van het pensioen dat u bij een werkgever opbouwt en als u wisselt van werkgever
  • waardeoverdracht van het extra pensioen dat u zelf heeft geregeld bij een bank of verzekeraar
 

Waardeoverdracht bij het werkgeverspensioen

Als u wisselt van baan krijgt u vaak te maken met een andere pensioenregeling. Het kan dan verstandig zijn om het opgebouwde pensioen bij de vorige werkgever mee te nemen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe pensioenregeling. Dat heet waardeoverdracht. Of het in uw voordeel is, hangt af van de voorwaarden van de pensioenregeling van uw oude én nieuwe werkgever. Waardeoverdracht is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer het pensioenfonds van de oude werkgever een te lage dekkingsgraad heeft. Uw werkgever kan u daar meer over vertellen.

 

Waardeoverdracht van het pensioen dat u zelf heeft geregeld

Er zijn verschillende redenen om uw gespaarde extra pensioen over te dragen aan een andere aanbieder: 

  • U nadert het einde van de looptijd van uw lijfrenteverzekering of bankspaarproduct (bijvoorbeeld de ABN AMRO Pensioenaanvulling) en u moet een pensioenuitkering gaan regelen (expiratie). 
  • U vindt de voorwaarden bij een andere bank of verzekeraar beter.
  • Uw persoonlijke situatie wijzigt, bijvoorbeeld omdat u gaat scheiden.
  • De rekeninghouder of verzekerde is overleden.
 

Advies bij overstappen

Bij het afsluiten van uw bankspaarproduct of lijfrenteverzekering heeft u geprofiteerd van fiscale voordelen. Die voordelen komen te vervallen als u zich niet aan de spelregels houdt. Ook kunt u met extra kosten te maken krijgen als u voor de einddatum uw spaartegoed opneemt. Als u zeker van uw zaak bent, kunt u zonder advies overstappen. Heeft u toch liever advies? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 

Waardeoverdracht binnen 14 dagen

Banken en verzekeraars hebben afgesproken dat zij bij waardeoverdracht uw saldo binnen 14 dagen overboeken. Doen zij dat niet, dan heeft u recht op een rentevergoeding. Ook hebben ze afspraken gemaakt over de manier waarop ze de waardeoverdracht uitvoeren, gezien de speciale regels die er gelden.

Pensioenaanvulling Aanvragen

Pensioenaanvulling Aanvragen

Kiest u voor sparen voor extra pensioen met belastingvoordeel? Vraag nu online Pensioenaanvulling aan, want hoe eerder u begint hoe beter.

meer productinformatie
Vragen en Advies

Vragen en Advies

Wilt u graag advies of heeft u vragen over uw pensioen? Onze gecertificeerde ABN AMRO adviseurs helpen u graag verder. Dat kan telefonisch, op kantoor of via een webcam.

contact opnemen

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.