Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioen: wat krijgt u straks?

Het Nederlandse pensioensysteem

Ons pensioensysteem bestaat grofweg uit de volgende drie onderdelen, ook wel pijlers genoemd:

  1. AOW of basispensioen
  2. werkgeverspensioen
  3. extra pensioen dat u zelf regelt
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
man en vrouw drinken koffie
 

1. AOW

Vanaf de dag dat u uw AOW-leeftijd bereikt, ontvangt u van de overheid een basispensioen, de AOW. De hoogte van uw AOW is gebaseerd op het aantal jaren dat u in Nederland heeft gewoond en of u getrouwd bent, met uw partner samenwoont of alleen. Sinds enige tijd gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. Wilt u weten wat uw AOW-leeftijd is?

 

2. Werkgeverspensioen

Bent u in loondienst en heeft u bij uw werkgever een pensioenregeling, dan bouwt u werkgeverspensioen op. Dat gaat via een zogenoemde pensioenuitvoerder, bijvoorbeeld een pensioenfonds, een verzekeraar of een premiepensioeninstelling. De hoogte van het werkgeverspensioen hangt af van uw salaris, uw pensioenregeling en de periode waarin u pensioen opbouwt. 

De pensioenleeftijd is per 1 januari 2018 verhoogd naar 68. Dit betekent dat u in principe tot uw 68e pensioen opbouwt en uw pensioenfonds of –verzekeraar u pas vanaf uw 68e verjaardag pensioen uitkeert. Uw AOW-uitkering start al eerder, vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt. Wilt u dan al met pensioen? Dan zult u de periode tot aan uw 68e zelf moeten overbruggen.

 

3. Extra pensioen dat u zelf regelt

Naast de AOW en het werkgeverspensioen kunt u zelf ook extra pensioen regelen bij een bank of een verzekeraar. Denk hierbij aan banksparen of een lijfrenteverzekering. Bij ABN AMRO vindt u verschillende opties om extra pensioen op te bouwen. U kunt natuurlijk ook zelf geld wegzetten op een spaarrekening of gaan beleggen.

Hoe is mijn pensioen geregeld?

U wilt zich later geen zorgen maken over geld. Bekijk daarom hoe uw pensioen ervoor staat, dan weet u of extra pensioen opbouwen verstandig is of dat u misschien eerder met pensioen kunt.

laptop met pensioencheck van ABN AMRO

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de Pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u direct of het verstandig is om bij te sturen.

doe de pensioencheck
Man en vrouw genieten van het uitzicht

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

lees meer
man en vrouw op mountainbike

Kan ik ook eerder met pensioen?

Wilt u graag eerder van uw pensioen genieten? U heeft daarvoor verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor u op een rij.

lees meer

Verder praten over uw situatie

Bij beslissingen over uw pensioen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De pensioenadviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Zij gaan samen met u op zoek naar de pensioenoplossing die het beste bij u past.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.