Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is jaarruimte?

Heeft u in een bepaald jaar te weinig pensioen opgebouwd bij uw werkgever, dan kunt u dat tekort gebruiken om extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. U mag het bedrag bij uw aangifte inkomstenbelasting van uw inkomen aftrekken. Dit noemen we jaarruimte.

Jaarruimte is het bedrag dat u maximaal voor de belasting mag aftrekken van uw inkomen als u een pensioentekort heeft.
 

Pensioentekort

Niet iedereen bouwt genoeg pensioen op. In dat geval spreken we van een pensioentekort, of een pensioengat. Dat gebeurt als: 

  • uw werkgever geen of een redelijke pensioenregeling heeft;
  • u een leaseauto heeft;
  • u van werkgever bent veranderd;
  • u een tijd in het buitenland heeft gewerkt of niet heeft gewerkt;
  • u ondernemer, dga of zzp’er bent.
 

Uw jaarruimte berekenen

Op uw jaarlijkse uniforme pensioenoverzicht (UPO) ziet u onder de kop Pensioenaangroei (Factor A) of u een pensioentekort heeft. Met die factor berekent u uw jaarruimte. Ondernemers en zzp’ers ontvangen geen UPO. Zij kunnen daarvoor hun oudedagsreserve gebruiken. 

Om uw jaarruimte te berekenen heeft u de volgende informatie nodig: 

  • overzicht inkomsten uit loondienst of winst uit onderneming (te vinden op uw belastingaangifte)
  • overige inkomsten
  • Factor A (bij loondienst)
  • toename van de oudedagsreserve (voor ondernemers en zzp’ers)
  • geld dat u al heeft betaald voor een lijfrente of een bankspaarproduct (voor het jaar dat u de berekening wilt maken)
 

Reserveringsruimte

Het kan zijn dat u al een aantal jaren een pensioentekort heeft. Geen zorgen. U mag uw jaarruimtes namelijk over de voorgaande zeven jaren bij elkaar optellen om alsnog belastingvoordeel te krijgen. Dat noemen we dan de reserveringsruimte. 

Let op: ook de reserveringsruimte kent een maximum. Dat kan minder zijn dan alle jaarruimtes uit de voorgaande zeven jaren. U bewaart het restant dan voor het nieuwe belastingjaar of u spaart op een andere manier extra voor uw pensioen zonder belastingvoordeel. 

Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die vervalt namelijk als eerste.
 

Belastingvoordeel

Als u kiest voor banksparen of een lijfrenteverzekering, dan kunt u uw inleg aftrekken bij uw belastingaangifte tot het bedrag dat uit de berekening van uw jaarruimte en/of reserveringsruimte komt. U betaalt geen inkomstenbelasting over dat bedrag. Als u later het extra pensioen ontvangt, betaalt u wel belasting. U heeft een belastingvoordeel als u in een lager tarief zit.

Let op: betaalt u meer premie dan uw maximale jaarruimte en/of reserveringsruimte, dan mag u dat gedeelte niet aftrekken. Wanneer u uw extra pensioen ontvangt, gaat u over dat deel wel belasting betalen. U kunt deze belastingheffing voorkomen door bij de belastingdienst een 'Verklaring niet-afgetrokken premies of bedragen (saldoverklaring)' aan te vragen.

 

Vrijstelling vermogensbelasting

Een ander belastingvoordeel is de vrijstelling van de vermogensbelasting. De belastingdienst rekent het opgebouwde vermogen niet tot uw eigen vermogen in box 3. Over het opgebouwde lijfrentekapitaal betaalt u dus geen vermogensrendementsheffing. Er zijn drie tarieven voor vermogensbelasting. Zie daarvoor de website van de belastingdienst.

Pensioenaanvulling Aanvragen

Pensioenaanvulling Aanvragen

Kiest u voor sparen voor extra pensioen met belastingvoordeel? Vraag nu online Pensioenaanvulling aan, want hoe eerder u begint hoe beter.

meer productinformatie
Vragen en Advies

Vragen en Advies

Wilt u graag advies of heeft u vragen over uw pensioen? Onze gecertificeerde ABN AMRO adviseurs helpen u graag verder. Dat kan telefonisch, op kantoor of via een webcam.

contact opnemen

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.