Naar de navigatie Naar de inhoud

De einddatum van mijn lijfrente komt in zicht. Wat moet ik doen?

Wanneer u uw AOW-leeftijd bereikt, loopt uw lijfrente af. We noemen dat ook wel expiratie. Dat is een duur woord om te zeggen dat u iets met uw lijfrente moet doen. U heeft de keuze om met uw lijfrente uw extra pensioen aan te vragen of uit te stellen. 

  • Laat u uw extra pensioen uitkeren, dan kan dat:

    - bij dezelfde aanbieder als waar u heeft gespaard of;
    - bij een andere bank of verzekeraar.

  • Stelt u uw uitkering nog even uit. Dat kan tot maximaal vijf jaar na uw AOW-leeftijd.
Het is niet mogelijk het gespaarde bedrag in een keer te laten uitbetalen. Wilt u dat toch? Dan betaalt u de verschuldigde belastingen en premies en krijgt u een boete (revisierente) van de belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot 20% van het gespaarde bedrag.
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 in stappen van 3 maanden omhoog en vanaf 2019 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Bent u geboren op of na 1 januari 1955, dan is uw AOW-leeftijd minimaal 67 jaar U ontvangt uw eerste AOW-uitkering op de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt.
Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen dat u periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. U kunt hiervoor een lijfrenteverzekering afsluiten of ervoor sparen via een lijfrenterekening. Sparen op een lijfrenterekening wordt ook wel banksparen of fiscaal sparen genoemd.
 

Lijfrente

Lijfrente is het door u gespaarde bedrag dat u voor extra pensioen wilt gebruiken. Dat sparen kan met banksparen en met een lijfrenteverzekering. Als u ondernemer of zzp’er bent kan dat ook met de oudedagsreserve.

 

Shoppen

U bent niet verplicht uw extra pensioen te laten uitkeren door de aanbieder van uw bankspaarproduct of lijfrenteverzekering. Dat kan ook bij andere banken en verzekeraars. De hoogte van uw extra pensioen kan per aanbieder verschillen. Dat heeft te maken met: 

  • hun kosten (hoe hoger de kosten, hoe lager uw extra pensioen) 
  • de hoogte van de rente (hoe hoger de rente, hoe hoger uw extra pensioen)
Pensioenaanvulling Aanvragen

Pensioenaanvulling Aanvragen

Kiest u voor sparen voor extra pensioen met belastingvoordeel? Vraag nu online Pensioenaanvulling aan, want hoe eerder u begint hoe beter.

meer productinformatie
Vragen en Advies

Vragen en Advies

Wilt u graag advies of heeft u vragen over uw pensioen? Onze gecertificeerde ABN AMRO adviseurs helpen u graag verder. Dat kan telefonisch, op kantoor of via een webcam.

contact opnemen

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.