Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe bouw ik als ondernemer, zzp'er of dga pensioen op?

Ondernemers, zzp'ers en dga's hebben verschillende mogelijkheden om als privépersoon hun pensioen te regelen. Omdat u geen werknemer bent, kunt u dat niet vanuit uw onderneming doen. Dat is zo vastgelegd in de wet.

Hieronder vindt u alle mogelijkheden die u als ondernemer heeft:

 • sparen en beleggen 
 • uw jaarruimte benutten
 • kiezen voor een oudedagsreserve
 • vermogen in de onderneming opbouwen
 • aflossen hypotheek of lening
Jaarruimte is het bedrag dat u maximaal voor de belasting mag aftrekken van uw inkomen als u een pensioentekort heeft.
 

Zelf sparen of beleggen

Wat past het beste bij u: sparen of beleggen. Als ondernemer bent u wel gewend risico te nemen, maar wilt u dat ook met uw pensioen? Met onze beleggingstest weet u zo of beleggen iets voor u is en welke vorm van beleggen het beste bij u past. 

Als u zelf spaart of belegt met een eigen spaar- of beleggingsrekening behoudt u de vrijheid om over uw geld te beschikken wanneer het u uitkomt. Het kan ook leiden tot een bijna lege spaarpot als u met pensioen gaat.

 

Sparen of beleggen met belastingvoordeel

Sparen of beleggen met fiscaal voordeel op een geblokkeerde rekening is ook een optie. Bijvoorbeeld met banksparen. Zo komt u niet in de verleiding uw pensioenspaarpot voor andere doeleinden te gebruiken. U doet dit dan als privépersoon, als particulier dus.

 

Uw jaarruimte benutten

Het belastingvoordeel van banksparen hangt samen met uw fiscale jaarruimte en heeft een maximum. Uw jaarruimte hangt af van uw inkomen en hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Bereken eenvoudig zelf uw jaarruimte.

 

Oudedagsreserve

Sparen of beleggen met belastingvoordeel is ook mogelijk zonder geld te storten op een geblokkeerde rekening. U brengt als het ware uw pensioenvoorziening al wel in mindering bij uw belastingaangifte en reserveert daarmee een bedrag voor uw pensioen. Het is dan aan u of u daadwerkelijk geld reserveert in uw onderneming, of u dit bedrag meteen overmaakt naar een geblokkeerde rekening zoals de ABN AMRO Pensioenaanvulling of dat u alleen een reserve op papier aanhoudt en uw geld investeert in uw bedrijf. 

Op het moment dat u met uw bedrijf stopt, moet u wel alle bedragen die u voor uw pensioen heeft gereserveerd, daadwerkelijk als privépersoon afstorten bij een bank of verzekeraar voor een pensioenuitkering (lijfrente). Heeft u het geld op dat moment niet, dan moet u alsnog belasting betalen over de gereserveerde pensioenbedragen. Een nadeel van de oudedagsreserve is dat uw pensioen niet veilig is, mocht uw onderneming failliet gaan.

 

Vermogen in de onderneming opbouwen

Ook de waarde van uw onderneming (goodwill) en uw bedrijfspand kunt u als pensioen zien. Sta in dat geval stil bij de volgende vragen: 

 • Hoeveel is uw bedrijf eigenlijk waard?
 • Is het voldoende voor uw pensioen?
 • Of andersom, hoeveel zou uw bedrijf waard moeten zijn om u een goed pensioen te geven? 

Onze adviseurs geven u antwoord op die laatste vraag.

 

Aflossen hypotheek of lening

U heeft minder pensioen nodig als uw lasten lager zijn. In plaats van pensioen opbouwen, kunt u ook (extra) aflossen op uw hypotheek of op andere leningen, zoals op een doorlopend krediet. Bespreek met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is.

 

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Leuk al die pensioenmogelijkheden, maar hoe weet u hoeveel u nodig heeft. De overheid heeft als richtlijn 75% van het gemiddeld verdiende salaris. 

 • Maar is dit ook voor u genoeg?
 • Of meer dan genoeg?
 • En hoe weet u of uw gespaarde geld of de waarde van uw onderneming u een pensioen oplevert van 75% van uw gemiddelde salaris? 

Om een indruk te krijgen of u op de goede weg zit naar een financieel onbezorgd pensioen doorloopt u ons stappenplan. Het helpt u inzicht te krijgen in uw toekomstige inkomsten en uitgaven.

 

Sparren

Zoekt u iemand met verstand van pensioenzaken die met u meedenkt? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs.

Pensioenaanvulling Aanvragen

Pensioenaanvulling Aanvragen

Kiest u voor sparen voor extra pensioen met belastingvoordeel? Vraag nu online Pensioenaanvulling aan, want hoe eerder u begint hoe beter.

meer productinformatie
Vragen en Advies

Vragen en Advies

Wilt u graag advies of heeft u vragen over uw pensioen? Onze gecertificeerde ABN AMRO adviseurs helpen u graag verder. Dat kan telefonisch, op kantoor of via een webcam.

contact opnemen

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.