Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Wanneer is extra pensioen opbouwen nodig?

U wilt zich later geen zorgen hoeven maken over geld. Toch kan het gebeuren dat u te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld omdat:

  • u te weinig of geen pensioen opbouwt bij uw werkgever
  • door verandering van werkgever, werk in het buitenland, werkloosheid, een leaseauto, provisie of bonussen
  • u bent gescheiden
  • u zelfstandig ondernemer bent (geweest)

Wilt u graag bepalen hoe uw pensioen ervoor staat? De Pensioencheck geeft u snel en gemakkelijk een kijkje in uw pensioensituatie. 

1. Banksparen

Met banksparen spaart u zelf voor (extra) pensioen op een geblokkeerde rekening. Zo bouwt u vermogen op voor later, zonder in de verleiding te komen tussentijds geld op te nemen. En u profiteert van mogelijk belastingvoordeel doordat u een deel van uw stortingen kunt terugkrijgen via uw belastingaangifte. Bovendien betaalt u geen vermogensbelasting over uw geld op de bankspaarrekening. 

2. Beleggen

Met beleggen voor uw pensioen maakt u meer kans op groei van uw geld, want zeker op langere termijn kan beleggen meer opleveren dan sparen. Het nadeel van beleggen is dat er risico bij komt kijken, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

3. Hypotheek aflossen

Aflossen op uw hypotheek is ook een mogelijkheid. Daarmee brengt u uw vaste lasten omlaag en heeft u direct minder kosten, maar ook als u met pensioen bent. Zo kunt u waarschijnlijk met minder pensioengeld rondkomen. Besluit u om uw woning te verkopen en voortaan te gaan huren? Dan kunt u de overwaarde gebruiken als aanvulling op uw pensioen. 

4. Lijfrenteverzekering

Of kies voor een lijfrenteverzekering. U betaalt dan een premie en krijgt vanaf uw pensioenleeftijd een maandelijks bedrag uitgekeerd. Hoeveel u aan premie betaalt en hoeveel u uitgekeerd krijgt, verschilt per lijfrenteverzekering. Tijdens de uitkeringsfase is het voordeel van de lijfrenteverzekering dat u levenslang maandelijks een bedrag uitgekeerd krijgt. Het nadeel is dat uw nabestaanden bij uw overlijden geen recht hebben op de pensioenuitkering. 

5. Langer doorwerken

Heeft u op de datum dat u met pensioen wilt te weinig pensioen opgebouwd om prettig te kunnen leven? Dan kunt u overwegen om langer door te werken. Op deze manier heeft u meer tijd om een mooi bedrag te sparen. Houd er wel rekening mee dat u niet altijd in staat bent om langer door te werken. Misschien laat uw gezondheid het niet toe of is het bij uw werkgever niet mogelijk. Het blijft dus belangrijk om op tijd te beginnen met pensioen opbouwen, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Vragen en advies over uw pensioen

Spreekt u liever iemand met verstand van zaken? Maak dan een afspraak met een van onze ABN AMRO adviseurs, zij helpen u graag verder.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.