Naar de navigatie Naar de inhoud

Een pensioengat

Wat te doen aan een pensioengat

Hoe vult u uw pensioengat aan?

Het pensioen dat u later krijgt, is vaak minder dan het inkomen dat u nu verdient. Terwijl uw vaste lasten misschien gelijk blijven. Als u na uw pensioen minder dan 70% van uw laatstverdiende salaris ontvangt, heeft u een 'pensioengat'. Dit ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt.

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Ieder jaar dat u tussen uw 15e en uw pensioendatum Nederlands ingezetene bent, bouwt u in de meeste gevallen AOW -pensioen op. U ontvangt uw AOW als vaste uitkering.

Via uw werkgever(s) bouwt u een werkgeverspensioen op. De hoogte hangt onder andere af van uw salaris, het aantal jaren dat u deelneemt in een (collectieve) pensioenregeling en het soort regeling.

Verder kunt u uw pensioen aanvullen met uw spaargeld, aandelen, of Lijfrente.
Lees het artikel over de 3 'pensioenpijlers'.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
Een lijfrente is een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U betaalt daarvoor periodiek of éénmalig een premie aan een verzekeringsmaatschappij of bank. Daardoor krijgt u extra inkomen vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.

Heb ik een pensioengat?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoe u ervoor staat. U logt in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Die berekening gebeurt aan de hand van de AOW waar u recht op heeft en uw opgebouwde werkgeverspensioen.

Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 70% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u een pensioengat.
Let op: heeft u een eigen aanvullend vermogen? Dan houdt de rekentool op de website daar geen rekening mee. Onze adviseurs kunnen u eventueel helpen met het berekenen van uw situatie.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld omdat u een tijdlang als zelfstandige werkt, thuis voor de kinderen zorgt, in het buitenland woont of parttime gewerkt heeft.

Ook als u na uw 25e bent begonnen met werken, eerder stopt met werken, gescheiden bent, een variabel inkomen heeft of onbetaald verlof heeft opgenomen, is de kans groot dat u een pensioengat heeft.

Het komt geregeld voor dat een pensioenregeling niet optimaal is. Ook in die gevallen bestaat de kans dat u een pensioengat heeft.

Hoe vul ik mijn pensioengat aan?

U vult het pensioengat op als u nu extra spaart. Veel mensen vinden het lastig zelf extra te sparen voor hun pensioen. Wanneer u dit nu niet doet, wordt het steeds moeilijker om het pensioengat te verkleinen. U kunt ook, met belastingvoordeel, (aanvullend) sparen of beleggen voor een pensioen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Zo kunt u later blijven doen wat u gewend bent.

Maak een afspraak met een adviseur

Uw persoonlijke situatie bepaalt wat het beste bij u past. Onze adviseur neemt graag samen met u uw wensen en mogelijkheden door. Maak nu een afspraak. U krijgt altijd een totaaladvies, waarin we rekening houden met onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.