Naar de navigatie Naar de inhoud

Doe jaarlijks een check op uw pensioen

Jaarlijkse pensioencheck

Een goed inzicht in uw pensioen geeft rust

U bent benieuwd of u voldoende pensioen opbouwt? Een goed inzicht in uw pensioen begint met regelmatig uw pensioen checken. Dit hoeft natuurlijk niet wekelijks. Ons advies: zorg dat u jaarlijks uw pensioen inzichtelijk maakt. Hulp nodig?

Maak een afspraak

Wanneer moet ik mijn pensioen checken?

Ontwikkelingen op de pensioenmarkt hebben mogelijk invloed op uw pensioen. Denk bijvoorbeeld aan: veranderingen in de AOW-leeftijd of de uitkeringen van pensioenfondsen die worden verhoogd of verlaagd. Denk daarnaast ook aan wijzigingen in uw werkgeverspensioen, dalende spaarrentes of de veranderende huizenmarkt. 

Sommige veranderingen in uw privéleven hebben ook invloed op uw inkomen voor later. Of ze kunnen kansen bieden om (extra) pensioen op te bouwen, met fiscaal voordeel. Denk bijvoorbeeld aan:

 • U gaat meer of juist minder werken
 • U neemt een leaseauto
 • U neemt onbetaald verlof
 • U krijgt promotie
 • U wordt zelfstandig ondernemer
 • U gaat scheiden
 • U wisselt van werkgever en van werkgeverspensioen
 • U gaat verhuizen
 • U gaat samenwonen of trouwen

Het heeft geen zin om wekelijks of maandelijks uw pensioen te checken. Wel raden we u aan of tenminste een jaarlijkse check te doen op uw pensioen.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
 

Zo krijgt u inzicht in uw pensioen

1. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl of doe de ABN AMRO Pensioencheck

U bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar is het genoeg? In de ABN AMRO Pensioencheck ziet u direct hoeveel inkomen u straks heeft als u met pensioen gaat.

2. Maak zelf een pensioenplan 

Bedenk hoe u wilt dat uw leven eruitziet na uw pensionering en hoeveel inkomen daarvoor nodig is. Komt u tot de ontdekking dat u te weinig inkomen heeft voor later? Bekijk dan welke mogelijkheden u heeft om uw financiële ruimte te vergroten voor uw oudedagsvoorziening. Geef daarbij aan of u een partner en/of kinderen heeft. Op basis van deze informatie bepaalt u hoe u wilt sparen voor uw oude dag.

 

Voordelen van een jaarlijkse check op uw pensioen

 • Geeft inzicht hoe u ervoor staat: ligt uw pensioen op schema of heeft u een pensioengat?
 • Geeft mogelijkheden om op tijd bij te sturen
 • Goed inzicht in uw pensioen geeft rust

vrouw in auto kijkt naar buiten
 

Hulp nodig?

Als u hulp nodig heeft met uw pensioenplan of als u een ingewikkelde financiële situatie of speciale wensen heeft, is het verstandig om een expert te spreken. Begin met een gratis oriëntatiegesprek.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.