Naar de navigatie Naar de inhoud

Overlijden melden aan instanties

Een drietal mensen aan tafel in bespreking

Er zijn verschillende instanties waar u een overlijden moet melden. We zetten een aantal voor u op een rijtje.

 

Burgerlijke stand

Heeft u een verklaring van overlijden gekregen van de arts of huisarts? Doe dan overlijdensaangifte bij het stadsloket in de gemeente waar het overlijden plaatsvond. Of laat de uitvaartondernemer dat voor u doen.
De afdeling burgerlijke stand of burgerzaken maakt dan een overlijdensakte op. Die heeft u bijvoorbeeld nodig om de bankzaken af te handelen (behalve als u een verklaring van erfrecht heeft). Of voor toestemming om de overledene te begraven of te cremeren.

 

Uitvaartondernemer

Een uitvaartondernemer kan u helpen met het regelen van de begrafenis of crematie. Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen. Maar het kan wel helpen om de uitvaart soepel te laten verlopen.

 

Notaris

Een notaris kan voor u uitzoeken of de overledene een testament had opgesteld. Dat is belangrijk voor de vraag wie de erfgenamen zijn. En hoe de erfenis wordt geregeld. De notaris legt dit vast in een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele. Die heeft u misschien nodig om de erfenis van de overledene af te handelen bij een bank of hypotheekverstrekker. Via onze site kunt u voordelig een verklaring van erfrecht aanvragen.

U kunt ook zelf controleren of de overledene een testament had gemaakt. Dat doet u bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Kijk voor meer informatie op www.centraaltestamentenregister.nl.

 

Banken

Was de overledene klant bij ABN AMRO of een andere bank? Geef het overlijden dan meteen door. Lees het stappenplan: een overlijden melden bij ABN AMRO. Hierin staat hoe u een overlijden meldt, wat er daarna gebeurt en hoe het proces daarna in een paar stappen verloopt.

 

Verzekeraars

Neem contact op met alle instanties waar de overledene verzekeringen had. U kunt aangeven of u de polis(sen) wilt wijzigen of opzeggen. Had de overledene een verzekering bij ABN AMRO? Dan ontvangt u na de melding van het overlijden bericht over de afhandeling.

 

Social media-platformen

Had de overledene een account op Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter? Dan kunt u een aanvraag indienen om het account te verwijderen of te wijzigen in de herdenkingsstatus. Lees wat te doen met de social media van een overledene.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.