Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalatenschap afwikkelen

Bankzaken regelen na een overlijden

Iemand die overlijdt laat bezittingen na (zoals een huis, auto, bank- en spaartegoeden) en eventueel ook schulden (zoals een hypotheek en een persoonlijke lening). Het totaal van bezittingen en schulden noemen we de nalatenschap. Bent u betrokken bij een nalatenschap? We hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.

Testament

In een testament is bepaald wie recht heeft op de bezittingen van de overledene. Als u niet zeker weet of de overledene een testament heeft opgemaakt, kunt u dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Notaris

De notaris vervult tijdens de afwikkeling van een nalatenschap een belangrijke rol. Deze zorgt ervoor dat de wensen van de overledene correct worden afgehandeld. Dat kan door erop toe te zien dat het testament wordt nageleefd als dat is opgesteld, of op basis van het wettelijk erfrecht.

Belastingen

Als u erfgenaam bent, moet u over de nalatenschap erfbelasting betalen. Hoeveel dat is, hangt af van het bedrag dat u erft en van uw band met de overledene (partner, (klein)kind of anders). Vaak zult u aangifte voor de erfbelasting moeten doen.

Advies over uw erfenis

Als u een bedrag erft, kan het prettig zijn om de mogelijkheden van dit vermogen te bespreken met een adviseur. Samen kunt u bekijken hoe u de erfenis in uw persoonlijke situatie het beste kunt besteden. Maak een vrijblijvende afspraak via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten) of maak een afspraak met uw eigen ABN AMRO adviseur.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.