Naar de navigatie Naar de inhoud

Onterfd: kindsdeel of legitieme portie

Man is onterfd en staart voor zich uit

Bent u in het testament van uw (groot)ouder(s) of partner onterfd? Dit betekent niet dat u nergens meer recht op heeft. Onterfde kinderen en kleinkinderen hebben nog recht op een wettelijk kindsdeel. Onterfde partners hebben recht op een legitieme portie.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.
 

Wat krijgt een onterfd kind of kleinkind?

Een wettelijk kindsdeel is het minimale bedrag uit de erfenis waarop een kind recht heeft. Om precies te zijn, 50% van het geldbedrag dat u zou erven als er geen testament was. U heeft als onterfd (klein)kind geen recht op het huis of spullen, zoals sieraden, schilderijen of meubelen.

 

Hoe wordt het wettelijke kindsdeel berekend?

De notaris berekent het wettelijke kindsdeel over de waarde van de erfenis. En over bepaalde schenkingen die uw (groot)vader of (groot)moeder tijdens hun leven hebben gedaan. Houd wel rekening met erfbelasting die u eventueel moet betalen. U kunt zelf uw erfbelasting berekenen.

 

Goed om te weten over het wettelijke kindsdeel

Het kan zijn dat u uw wettelijke kindsdeel pas krijgt na het overlijden van uw langstlevende ouder. Dat geldt ook als uw vader of moeder:

  • opnieuw was getrouwd
  • een geregistreerd partnerschap had 
  • of een samenlevingscontract had
Mogelijk kunt u uw deel pas opvragen na het overlijden van de partner van uw ouder. Verder kan het zo zijn dat er dan niet voldoende geld is om uw deel (volledig) uit te betalen.
 

Wat krijgt een onterfde partner?

Als onterfde partner heeft u geen recht op geld van uw overleden partner. Wel heeft u het recht om in ieder geval tot 6 maanden na overlijden in het huis te blijven wonen. Dit noemen we ook wel vruchtgebruik. Soms hebben onterfde partners ook recht op de rente van de bankrekening. Hiervoor gelden wel strengere regels.

 

Wat krijgen onterfde ouders, broers en zussen?

Onterfde ouders, broers en zussen hebben geen recht op een legitieme portie. Zij kunnen dus niets krijgen uit de erfenis.

 

Beroep doen op kindsdeel of legitieme portie?

Een wettelijk kindsdeel of legitieme portie krijgt u niet automatisch. U kunt dat  ̶  vanaf 6 maanden na het overlijden via een notaris  ̶  opvragen bij de erfgenamen of executeur. Doe dit wel binnen 5 jaar na het overlijden. Daarna verloopt het recht op uw deel en krijgt u niets.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.