Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalatenschap regelen via executeur

Mannelijke executeur in de dertig achter de laptop

Bij een overlijden kan het rust geven als 1 persoon bepaalde zaken afhandelt. Die persoon noemen we een executeur. Dat kan een erfgenaam zijn of een onafhankelijke vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een notaris.

In het testament staat wie de executeur is. De executeur wikkelt de nalatenschap af. De executeur kan erfgenaam zijn maar ook een buitenstaander.
 

Wie wijst de executeur aan?

Een executeur wordt benoemd in het testament van de overledene. Is dit niet het geval? Dan regelen de erfgenamen de afhandeling. Zij kunnen ook 1 vertegenwoordiger kiezen die namens hen de zaken afhandelt. Die persoon krijgt dan een boedelvolmacht. Dat kan onderling geregeld worden of via een notaris.

 

Waarom een boedelvolmacht opstellen?

Iedere erfgenaam is mede-eigenaar van de erfenis. Daarom moet alles samen worden geregeld. Dat is niet altijd praktisch. Een oplossing hiervoor kan zijn dat de erfgenamen een boedelvolmacht geven aan een van hen of aan iemand anders. Dan kan er dus 1 persoon namens alle erfgenamen handelen. In zo een heftige periode kan dat voor rust zorgen.

 

Kan de executeur of gevolmachtigde ook weigeren?

Ja, dat is mogelijk. Pas als diegene de functie accepteert, is hij of zij officieel executeur of gevolmachtigde. Deze persoon kan dus altijd nog weigeren.

 

Wie is de ideale executeur of gevolmachtigde?

Iemand die:
  • de situatie van de overledene goed kent
  • snel en nauwkeurig kan handelen
  • goed is met cijfers
  • een goede band heeft met de erfgenamen 
  • de taken wilt accepteren 

 

Waaruit bestaan de taken?

Wat er van de executeur wordt verwacht, hangt af van het testament. Wat de taken zijn van een gevolmachtigde staat in de boedelvolmacht. Het takenpakket kan onder andere bestaan uit:
  • het regelen van de uitvaart of crematie
  • het opstellen van een boedelbeschrijving
  • het beheren van de erfenis en afbetalen van schulden
  • het opzeggen van abonnementen 
  • het indienen van belastingaangifte
Het is belangrijk dat de vertegenwoordiger erfgenamen regelmatig op de hoogte houdt van wat er is geregeld.

 

Wat als de vertegenwoordiger zich niet aan de regels houdt?

Als de executeur of gevolmachtigde niet doet wat is gevraagd, kan deze aansprakelijk gesteld worden door de erfgenamen. Een kantonrechter kan de executeur eventueel ontslaan.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.