Naar de navigatie Naar de inhoud

Erfenis ongehuwde partners

Vrouw en man op leeftijd kijken naar zonsondergang

Heeft u als ongehuwd partner recht op de erfenis? Daar komt u achter door eerst na te gaan of uw overleden partner wel of geen testament had.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.
 

Wel een testament

Ongehuwde partners kunnen erfgenaam zijn van elkaar, maar dat moeten zij wel in een testament hebben geregeld. Het maakt dan dus niet uit dat u ongehuwd was of geen geregistreerd partnerschap had.

Had uw overleden partner kinderen? Dan hebben zij volgens de wet ook recht op een deel van de erfenis. Of de kinderen hier direct recht op hebben of pas ná uw overlijden, kan in het testament zijn vastgelegd.

 

Goed om te weten bij een testament

  • Als er niet in het testament is geregeld dat u erfgenaam bent, erft u dus niets  ̶  ook niet als u een samenlevingscontract had. Daarin staat namelijk niet naar wie de erfenis gaat.

  • Is er in het testament wel geregeld dat u erfgenaam bent en wilt u bijvoorbeeld de bankzaken van uw overleden partner beheren? Dan heeft u na het overlijden onder andere een verklaring van erfrecht nodig. Zo kunt u bewijzen dat u daadwerkelijk erfgenaam bent. Houd er wel rekening mee dat niet alleen u, maar alle erfgenamen moeten aangeven of ze de erfenis accepteren of verwerpen. U krijgt de verklaring pas wanneer de notaris van alle erfgenamen de documenten heeft ontvangen.

  • Als u een bedrag erft, betaalt u misschien erfbelasting. Lees meer over erfbelasting berekenen.

 

Geen testament

Is er geen testament? Dan geldt de wettelijke verdeling van de erfenis. De wet verdeelt erfgenamen in 4 groepen. 

Groep 1: echtgenoot/geregistreerd partner, kinderen en daarna hun kinderen 
Groep 2: ouders, broers en zussen en daarna hun kinderen
Groep 3: grootouders met hun (klein)kinderen; ooms, tantes, neven en nichten
Groep 4: overgrootouders en daarna hun kinderen

Een groep komt pas aan de beurt wanneer er in de vorige groep geen erfgenamen (meer) zijn. In elke groep hebben de erfgenamen recht op een even groot deel van de erfenis. Zijn er helemaal geen erfgenamen? Dan gaat de erfenis naar De Staat.

 

à Video

Bekijk de video 'Wat erft uw partner als u komt te overlijden terwijl u niet getrouwd was?'

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.