Naar de navigatie Naar de inhoud

Erfenis na een overlijden

Notaris en cliënte bespreken erfenis

Waar krijgen nabestaanden en erfgenamen allemaal mee te maken bij het ontvangen van een erfenis na een overlijden? We zetten de verschillende onderwerpen voor u op een rijtje.

Wel of geen testament?

Een testament is een document waarin iemand aangeeft wat er na het overlijden met de erfenis moet gebeuren. Had de overledene een testament opgesteld? Dan is het duidelijk wie de erfenis krijgt. Is er geen testament? Dan geldt de wettelijke verdeling.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Verklaring van erfrecht

In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn van degene die is overleden. Deze verklaring vraagt u aan bij een notaris. ABN AMRO werkt samen met doehetzelfnotaris.nl. Vraagt u de verklaring via ons aan? Dan krijgt u korting.

Erfbelasting berekenen

Hoeveel erfbelasting u of uw erfgenamen betalen, hangt van verschillende dingen af. Wilt u weten hoe het zit met de berekening? We geven u graag een toelichting.

à Tip

Bij de afhandeling van een erfenis komt er best veel op u af. Het is daarom belangrijk dat u goed overzicht houdt en vooral de juiste beslissingen neemt. U wilt natuurlijk niet in de problemen raken. Denk aan de erfenis zuiver aanvaarden zónder dat u zich daar bewust van bent. Wij raden dan ook altijd aan contact op te nemen met een notaris om uw situatie te bespreken.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.