Naar de navigatie Naar de inhoud

Is rood staan verstandig?

Geld lenen kost geld
Man en vrouw zitten samen op nieuwe bank

Verantwoord rood staan

Wist u dat 33% van de Nederlanders elke maand rood staat op de betaalrekening (bron: NIBUD)? Een paar dagen rood staan, kan gebeuren. Maar als het een gewoonte wordt om aan het eind van elke maand rood te staan, dan geeft u meer geld uit dan u heeft. Hoe gaat u verantwoord om met rood staan? Onze weetjes en tips helpen u op weg.

Rente op rood staan is hoog

Rood staan is een dure vorm van lenen. Wist u dat u tussen de 8 en 14% rente per jaar betaalt als u rood staat? Als u af en toe rood staat, is dat geen probleem. Maar als het u vaker gebeurt, zijn andere alternatieven misschien voordeliger. Bijvoorbeeld de persoonlijke lening en doorlopende lening.

Alternatieven voor rood staan

Gebruikt u uw roodstand voor grotere aankopen? Dan kunt u beter kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopende lening. De rente is niet alleen lager, u bepaalt ook hoeveel u elke maand aflost. Zo weet u dus precies waar u aan toe bent. U sluit al een lening af vanaf € 2.500.

Tips om uit het rood te komen

Sluit u elke maand af met een negatief saldo? Dan is het verstandig daar iets aan te doen. De 5 tips hieronder kunnen u daarbij helpen.

 

1. Gebruik uw spaargeld

Uw spaargeld gebruiken is altijd goedkoper dan lenen. De rente voor rood staan is hoger dan dat sparen u oplevert.

 

2. Inzicht in uw inkomsten en uitgaven

Als u weet hoeveel er inkomt en uitgaat, weet u precies waar u op kunt besparen. Onze Grip app kan u daarbij helpen.

Rood staan: inzicht in uw inkomsten en uitgaven
 

3. Stel een alert in

Op de hoogte blijven van uw saldo? Stel dan een betaalalert in en geef aan dat u een seintje wilt als uw saldo onder een bepaald bedrag komt.

 

4. Kies voor een lening

Over een persoonlijke lening en doorlopend krediet betaalt u minder rente. Bovendien bent u verplicht elke maand een bedrag af te lossen.

rood staan: een lening is vaak voordeliger
 

5. Zeg uw roodstand op

Als u geen negatief saldo meer heeft, kunt u uw roodstand ook opzeggen. Zo komt u niet meer in de verleiding geld uit te geven als uw saldo dat niet toelaat.

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.