Naar de navigatie Naar de inhoud

Is rood staan verstandig?

Geld lenen kost geld

Wist u dat 23% van de Nederlanders elke maand rood staat op de betaalrekening (bron: NIBUD)? Een paar dagen rood staan kan gebeuren, vaak overbrugt u hiermee net de periode tot u weer salaris heeft. Maar als het een gewoonte is geworden om aan het einde van de maand in het rood te staan, zijn er andere oplossingen die voordeliger zijn.

Rente op rood staan hoger

Vrouw kijkt naar prijskaartje van een stoel

Rood staan is een vorm van lenen en daarom betaalt u ook rente. Meestal tussen de 8 en 14% per jaar. Rente op rood staan is vaak hoger dan bij een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet. Staat u af en toe rood? Een paar dagen per maand? Dan is rood staan een prima oplossing. Staat u vaker rood? Dan zijn er andere leningen die voor u voordeliger zijn.

Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.

Is rood staan verstandig?

man zit op bank

Als u rood staat omdat u soms even niet uitkomt met uw geld, is het een prima oplossing. Staat u steeds vaker of steeds meer rood? Dan geeft u meer uit dan u eigenlijk heeft. Er ontstaat een schuld die steeds groter wordt. Het is niet verstandig om dit zo op te laten lopen.

Rood staan voor grotere uitgaven

Vrouw kiest brood uit bij supermarkt

Gebruikt u uw roodstand om een grote aankoop te doen? Dan is het voordeliger om een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet af te sluiten. De rente is niet alleen lager, u bepaalt ook vooraf hoeveel u elke maand aflost. Zo weet u precies waar u aan toe bent. U sluit al een lening af vanaf € 2.500,-.

Tips om uit het rood te komen

Sluit u iedere maand af met een negatief saldo? Dan is het verstandig om daar iets aan te doen. We hebben voor u een aantal tips op een rijtje gezet, die u hierbij kunnen helpen:

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven
Het is belangrijk om goed te kijken naar uw inkomsten en uw uitgaven. Als u weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, weet u ook waar u op kunt besparen.

Uw spaargeld gebruiken
Als u spaargeld heeft, is het verstandig om uw spaargeld te gebruiken om uit de rode cijfers te komen. De rente voor rood staan is hoger, dan dat sparen u oplevert.

Andere leenvorm
Heeft u geen spaargeld? En zijn er geen andere manieren om uw roodstand in te lopen? Dan is het afsluiten van een Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening vaak voordeliger. De rente is vaak lager en u bent bovendien verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen. 

Opzeggen rood staan 
Als u uw roodstand helemaal heeft ingelopen, kunt er ook voor kiezen om het roodstaan op te zeggen. Zo komt u helemaal niet meer in de verleiding om geld op te nemen als uw saldo dit niet toelaat.

Wat kost rood staan?

U betaalt alleen rente als u rood staat. Is uw saldo positief? Dan betaalt u dus niets. Hoeveel u betaalt aan rente als uw saldo negatief is? Dat ligt aan het bedrag dat u rood staat en hoe lang u rood staat. Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld.

Geleend bedrag Rentepercentage Rentekosten per dag Kosten per maand Kosten per 3 maanden
€ 500,- 13,7%  € 0,19  € 5,63 € 16,89
€ 2.500,- 10,2% € 0,71 € 20,96 € 62,88

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.